Учени успяха да заснемат как косатки убиват бяла акула край Южна Африка, документирайки за първи път способността на тези бозайници да ловуват един от най-големите морски хищници в света, предаде АФП.

Кадрите са заснети през май с хеликоптер и дрон. Вижда се как стадо косатки преследва акули в продължение на час край пристанище на Мосел Бей. 

"Подобно поведение никога досега не е наблюдавано в детайл и със сигурност не от въздуха", се посочва в изявлението, направено от водещия автор на изследването Алисън Таунър, специалист по акули в Академията по морска динамика близо до Кейптаун.

На клипа се вижда как пет косатки преследват и убиват голяма бяла акула. Учените смятат, че други три са били осакатени до смърт по време на лова, пише БТА. 

"Косатките са много интелигентни и социални животни. Методите им за ловуване в група ги правят изключително ефективни хищници", казва Саймън Елуън, специалист по морски бозайници и съавтор на изследването.

Известно е, че косатките, които са върховни хищници, ловуват други видове акули. Доказателствата за нападения над големи бели акули обаче са ограничени.

Акулите са изчезнали от района след нападението. През следващите 45 дни е била забелязана само една голяма бяла акула.

Според авторите на проучването това потвърждава, че при акулите се наблюдава реакция на бягство. Морският биолог Алисън Кок от Националните паркове на Южна Африка смята, че в случаи, наблюдавани по-рано, те са изоставяли бивши ключови местообитания с последствия за екосистемата и туризма, свързан с акулите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук