Американската армия и флот отдавна са в ужасно състояние и ситуацията се влошава с всеки изминал ден. И не става дума само за плачевното състояние на оръжието, което е крайно време да бъде отписано поради неизправност и амортизация, но и в морално -етичния облик на военните, пишат медии.

Американската армия и флот изпитват огромен проблем с кадрите, защото всички могат да влязат да служат - пияници, наркомани, гейове, транссексуални, престъпници, умствено изостанали и прочее. Това води до тежки последици.

Преди година избухна ужасен пожар на десантния кораб “Бонъм Ричард”, чийто двугодишен ремонт приключваше. 250 милиона щатски долара бяха изразходвани за модернизация на кораба. Въпреки това, поради лудориите на пиян моряк, корабът напълно изгоря за 4 дни от ужасен пожар и вече не може да бъде възстановен.

Американският флот разследва инцидента и повдига обвинения срещу един от моряците, известен пияч. Името му не е разкрито. Образувано е наказателно дело, което се разглежда при закрити врати. Известно е, че морякът за пореден път е влязъл в няколкодневен запой.

Без да осъзнава какво прави, той е влязъл в каюта, осеяна с картонени кутии и материали за ремонт, и е решил да запали огън от всичко, което му попадне.

Пияницата се е надявал, че когато му омръзне да седи до огъня, като на поход в гората, е щял бързо да го загаси сам. Уви, същият ден духа силен вятър и поради това пламъкът бързо се разпалва и започва да се разпространява през асансьорните шахти и вентилационните тръби на десантния кораб.

Невъзможно е било да се потуши огънят дори преди да избухнат две мощни експлозии на борда, поради което 63 души са били ранени (40 моряци и 23 работници от ремонтната бригада, които в този момент са били на кораба).

Интересното е, че пияният не е пострадал от пожара и експлозиите. Все още не е известно какво наказание ще му наложи съдът и как той ще компенсира щетите, причинени на Щатите.