Според официалното разследване високопоставеният джихадист от „Ислямска държава“, задържан от турската полиция, планирал да извърши нападение срещу „Света София“, както и да вземе на мушка политици, ръководители на неправителствени организации (НПО) и други видни фигури в Турция, съобщи в. Сабах“.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу обяви във вторник, че Махмут Йозден, с кодово име Абу Хамзи и още „Турския емир“ на терористичната група ИД, е бил задържан при антитерористична операция в провинция Адана.

"Той е в ареста от 20 август. Разпитът му приключи и той направи някои признания, но най-важното беше, че успяхме да конфискуваме цифрови материали", каза Сойлу пред Абдулкадир Селви от вестник „Хюриет“.

Сойлу отбеляза, че цифровите материали включват инструкции от терористите на ИД в Ирак и Сирия, както и новата структура на терористичната група в Турция, включително нейните мишени и цели за формиране на екипи от 10-12 души за извършване на атаки.

Сред потенциалните цели на джихадистите била и военновъздушната база Инджирлик.

Според съдебните документи 48-годишният лидер в ИД е получавал по 7 000 долара (51 662 турски лири) за всеки вербуван терорист.