Служител на прочутия храм "Света София" в Истанбул, превърнат отново в джамия от турските власти, внезапно е починал вътре, докато изпълнявал служебните си задължения.
На 2 август в Стамбул, на територията на храма "Света София", по време на работата си е починал от сърдечен удар мюезинът (служител на джамията, призоваващ мюсюлманите за намаз) Осман Аслан. За това тъжно и тревожно събитие съобщава Yeni Safak.Храмът е построен по поръчка на император Юстиниан през VI век. След падането на Константинопол, под натиска на турските войски през 1453 г. султан Мехмед II заповядва да превърнат храма в джамия. През 1935 г., обаче, основателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк придава на святото място статут на музей.

Действащият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган обаче възложи на своите помощници да проведат изследване с цел да подготвят храма за официалното му превръщане в джамия.

На 2 юли Върховният съд на Турция постанови, че статутът на святото място може да бъде променен с указ на президента на страната. Решението беше взето и на 24 юли се състоя първата мюсюлманска молитва през последните 86 години между сводовете на "Света София".Този път протестите на Православната църква, ООН, ЮНЕСКО, Световния съвет на църквите и други религиозни и обществени организации не бяха взети предвид от турските власти. Има обаче няколко известни пророчества на религиозни хора, свързани с това събитие.

По-специално, канонизираният атонски старейшина Паисий Светогорец говори за това: Краят на Турция ще дойде, когато от храма "Света София" се направи джамия.Ислямът също има редица пророчества относно съдбата на Константинопол (Истанбул), те са отразени в няколко Хадиса (предания на мюсюлманите).