Мария Личарди, главата на клана Личарди, е известна като La Madrina (Кръстницата) сред членовете на Камората и е сред най-влиятелните босове в Неапол в периода от 1993 година до ареста й през 2001 година, когато е задържана за първи път. 

Личарди е родена в Неапол, в квартала Secondogliano, където нейното семейство е сред най-влиятелните подземни босове. Набира сила, след като двамата й братя и баща са арестувани, и тя става практическия глава на фамилията. 

Става изключително успешна заради смелостта, с която навлиза в нови територии, преди това забранени за нейния клан. Един от най-успешните й ходове се оказва навлизането в бизнеса с проституция.

Камората купува непълнолетни момичета предимно от албанската мафия, като в повечето случаи ги държи под влиянието на наркотици, принуждават ги да проституират, а когато преминат подходящата възраст за тази дейност - ги убиват.

За разлика от повечето мъже в организацията, Мария дълги години е успявала да бъде в сянка, извън радара на италианските служби. Според полицейските източници тя е изключително интелигентна, очарователна и практична, но в същото време безскрупулна.

На 14 юни 2001 година, Личарди е арестувана, докато пътува с колата си в околностите на Неапол. Въпреки че е в затвора, продължава да е глава на клана си, докато в крайна сметка е освободена през 2009 година. 

Блиц припомня, че вчера Личарди беше задържана на летище „Чампино“ в Рим на път за Испания, където живеят дъщерите ѝ.

Превод: БЛИЦ