Германският канцлер Олаф Шолц получи шамар от китайския лидер Си Цзинпин заради завоя на Европа към търговски протекционизъм - и малко нови ангажименти от страна на Пекин по отношение на Украйна, пише "Политико".

Въпреки представената от държавните медии приятелска обстановка - с чай и разходка с китайския президент - недоволството на Пекин от очертаващата се война на Европа срещу китайските зелени технологии беше очевидно по време на срещата му с лидера на най-голямата икономика в ЕС.

"Китайският износ на електрически превозни средства, литиеви батерии и фотоволтаични продукти [слънчеви панели] има огромен принос към световните усилия за справяне с изменението на климата", каза Си.

Китайският лидер отговори на разследването, което Брюксел започна миналата година относно субсидиите на Пекин за електромобили. Неотдавна Европейската комисия обяви проверка на държавната подкрепа за китайски вятърни турбини, предлагани за европейски проекти за производство на електроенергия, която последва подобни проверки на железопътни и соларни проекти.

Той каза на Шолц, който е в Китай на четиридневно посещение, че "двете страни трябва да се пазят от възхода на протекционизма", и намекна, че Берлин не трябва да тръгва по пътя на понижаване на риска, тъй като в двустранните връзки няма никакъв риск.

Подчертавайки, че Пекин "не е заплаха за сигурността", Си заяви, че китайско-германското сътрудничество не трябва да се тълкува като риск.

"Независимо дали става дума за традиционни области като машиностроенето и автомобилостроенето, или за нови области като екологичния преход, цифровизацията или изкуствения интелект, двете страни имат огромен потенциал за взаимноизгодно сътрудничество, който все още не е проучен", заяви Си, цитиран от Синхуа.

Шолц, придружаван от бизнес делегация, съставена от висши германски мениджъри, които желаят да запазят своите изгодни бизнес възможности в Китай, съсредоточи встъпителните си думи не върху търговията, а върху Украйна.

Той призова Си да "допринесе повече за справедливия мир в Украйна". "Руската агресивна война срещу Украйна и превъоръжаването на Русия оказаха много значително отрицателно въздействие върху сигурността в Европа. Те пряко засягат нашите основни интереси", каза той на Си.

Си не е предложил никакви нови ангажименти по отношение на Украйна, като вместо това е подкрепил "всички усилия, способстващи за мирното разрешаване на кризата [в Украйна], както и своевременното свикване на международна мирна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна".

Той призова за "равнопоставено участие на всички страни и където да бъдат обсъдени всички мирни планове" - силен намек, че Европа трябва да покани Русия на масата, пише още "Политико".

Китайският президент е подчертал, че Китай не е участвал в кампанията на Русия в Украйна. Напротив, Пекин винаги е "насърчавал мирните преговори по свой собствен начин", е заявил Си Цзинпин пред Шолц.

Си представи и четири принципа за избягване на ескалацията на конфликта. Те са формулирани доста неясно, пише "Зюддойче Цайтунг".

Трябва да се обръща повече внимание на мира и стабилността, а не на преследването на "собствени егоистични интереси". Освен това трябва да се положат повече усилия за разведряване на обстановката, "вместо да се налива масло в огъня".

Трето, необходими са условия за възстановяване на мира. И накрая, Си призова за повече усилия за свеждане до минимум на отрицателните последици за световната икономика за стабилността на глобалните промишлени вериги и веригите за доставки.

Говорейки за германско-китайските отношения, Си Цзинпин заяви, че те ще се развиват, докато двете страни се уважават взаимно и търсят "общи позиции", дори ако между тях остават различия. Това се възприема като формулировката, с която Китай отхвърля намесата във вътрешните работи и критиките, например за състоянието на правата на човека в страната, уточнява немското издание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук