Според канцлера на ФРГ Олаф Шолц Европа трябва да се върне към предконфликтния "мирен ред“ в отношенията с Русия и да разреши всички "въпроси на общата сигурност“, ако президентът на страната Владимир Путин е готов да се откаже от "агресията“ срещу съседните държави, пише британският вестник The Times.

Според редакцията мнението му е в противоречие с позицията на най-напористите противници на Путин сред членовете на НАТО, но думите на германския канцлер показват, че някои лидери на Алианса започват да формулират по-конкретни цели за постигане на трайно споразумение с Русия.

"Германският канцлер направи най-откровеното си изявление досега, като каза, че би искал да възстанови системата от споразумения за сигурност, формирани по време и след Студената война, при условие, че Москва спазва техните разпоредби“, пише изданието.

Лидерите на НАТО обикновено са много неясни относно бъдещето на отношенията с Русия, ограничавайки се до изявления, че Украйна ще определи условията, при които е готова да прекрати военните действия.

Въпреки това, по време на кръгла маса на Берлинската конференция по сигурността, Шолц каза, че има "готовност" за диалог с Кремъл по въпроси като контрола на въоръженията и разполагането на ракети, при условие, че Путин "престане да се опитва да разшири територията на Русия чрез военни действия“.

"Какво прави Русия днес? Връща се към империалистическите методи от XIX, XVIII и дори XVII век, когато могъщите държави смятаха, че могат просто да отнемат територия от съсед, считайки съседната страна за свой дълбок тил и място, където могат да установят свои собствени правила. Това е напълно неприемливо“, коментира Шолц.

Но след това Шолц продължи: "Трябва да се върнем към споразуменията, които бяха в сила през последните десетилетия и които послужиха като основа за мира и сигурността в Европа“.

"А за Русия това означава, че тя трябва да признае съществуването на отворени общества с отворени умове, демокрации, които имат напълно различна система на управление и които привличат хората по различен начин.

В резултат на това агресията не идва от страните членки на Европейския съюз и от НАТО, където всички въпроси на общата сигурност може да бъдат обсъждани и решавани. Има готовност за това“, увери канцлерът.

Шолц завърши речта си под аплодисментите на публиката със следните думи: "Можем да се върнем към мирния ред, който работеше, и да го направим отново безопасен, ако Русия също покаже желание да се върне към този мирен ред“.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук