Руският президент Владимир Путин проведе днес телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц по инициатива на Берлин. В него Путин подчертал пагубността на помпането на Украйна със западни оръжия, съобщават международните медии.

Линията на Германия и Запада като цяло по отношение на Украйна "е деструктивна", и е призовал Берлин да преосмисли подхода си, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Кремъл.

"Беше обърнато внимание на деструктивната линия на западните държави, включително Германия, помпане на киевския режим с оръжие, обучение на украинската армия. Всичко това, както и всестранната политическа и финансова подкрепа за Украйна, води до факта, че Киев напълно отхвърля идеята за каквито и да е преговори", казал Путин.

От Кремъл посочиха, че това също така "стимулира радикалните украински националисти да извършват все повече и повече кървави престъпления срещу цивилни".

Путин защитил и руските ракетни удари по цели в Украйна, като ги нарекъл "наложителна и неизбежна ответна реакция на провокативните атаки на Киев срещу гражданската инфраструктура на Русия, включително Кримския мост и енергийни обекти".

"Президентът на Русия призова германската страна да преразгледа своите подходи в контекста на украинските събития", казват от Москва.

На Русия трябва да бъде позволено да вземе участие в разследването на "терористичните атаки" срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море, казал още Путин на Шолц.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна Путин и Шолц се чуха за последно по телефона на 13 септември.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук