Съдът огласи присъдата на руския опозиционер Алексей Навални по дело за разхищение на средства на "Кировлес", пише Блокнот. Основателят на Фонда за борба с корупцията получи пет години условно, а също така и глоба от 500 000 рубли. Това означава, че Навални няма да може да участва на изборите за президент на Русия през 2018 г. Вторият подсъдим по същото дело, Пьотр Офицеров също беше признат за виновен и получи четири години условно и също 500 000 рубли глоба.


В хода на делото обвиненият опозиционер заяви, че текстът на обвинението дословно повтаря старо съдебно решение, внесено през 2013 г. Тогава присъдата стигнала до Върховния съд и била отменена от него. След това Навални реши да си направи селфи по време на заседанието, а в кадъра попадна и жена му, която се смее."Знам, че това е неуважение към съда, но не се сдържах. Тук е скучно - четат стари дела," написа той в туитър.

За да е шоуто пълно, съпругата му беше дошла с голям куфар с дрехи, които да вземе в затвора.Плановете на Алексей Навални да се яви на кметските избори в Москва през 2013 г. бяха затруднени, след като съд в същия град Киров го призна за виновен и го прати в затвора. Но след прекарана една нощ зад решетките съдът се събра на извънредно заседание и пусна Навални на свобода с условна присъда. Този необичаен ход бе възприет тогава от наблюдатели като решение на Кремъл да го допусне като съперник срещу своя кандидат за кмет, за да изглежда той по-легитимен, припомня АП. Тогава Навални се класира втори, събирайки около една трета от гласовете на московчани.
 


Присъдата срещу кремълския критик Алексей Навални, която Ленинският съд в град Киров произнесе по делото „Кировлес“, ефективно изключва опозиционния лидер от политическия процес в Русия. Това се казва в съобщение от Европейска служба за външна дейност, предава Deutsche Welle.

Решението на магистратите „ограничава политическия плурализъм и предизвиква сериозни въпроси за справедливостта на демократичните процеси в Европа“, се казва още в документа от Брюксел. Присъдата – според европейските дипломати – е опит „да бъде заглушен още един независим политически глас в Руската федерация“.

Превод: БЛИЦ