Вълна от възмущение предизвика сатирично шоу по ВВС, наречено: "Отчаяни ИДИЛ съпруги". То представлява пародия на сериала за богатите разглезени вдовици от Ню Йорк и Бевърли Хилс, пише Дейли Мейл.
Показват се британките, които заминават за Сирия, за да станат жени на терористи от "Ислямска държава". В една от сцените, една девойка се тръшка: "Само три дни останаха до обезглавяванията, а нямам идея какво да облека".
 Друга пък добавя, че за пети път е станала вдовица, когато се чува експлозия и в стаята падат парчета мазилка. Тя въздъхва: "Шести път".

Младите британки в редовете на ИДИЛ са изобразени като тинейджърки, които седят на диван и пускат снимки в Инстаграм с хаштаг "OMG" и "Джихади Джейн", когато на вратата се появява тяхна приятелка с нов елек с експлозиви, подарен от съпруга й. В този момент на вратата се появява още една приятелка, също така с елек на самоубиец, което изнервя първата и тя казва: "Знаеше, че имам такъв, винаги ме копира".

Емисията скечове със съмнителна политическа коректност бе излъчена за пръв път вчера и веднага предизвика милиони прегледи в социалните мрежи.

Коментарите също са многобройни. "Ужасена съм, че ВВС показва такава програма," написа англичанка във фейсбук, според която ставало въпрос за лош вкус. Друга отбелязва, че не се сеща подобна сатира да е била правена за ИРА. Други пък смятат, че хуморът е добър и ще помогне на това хората да се присмиват на ИДИЛ, а не да се плашат от него.

Превод: БЛИЦ