Ситуацията в западното стратегическо направление се характеризира с нарастване на военните заплахи в близост до границите на Русия. Това каза министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, предават международни медии, цитирани от "Труд".

„Ситуацията в западното стратегическо направление се характеризира с нарастване на военните заплахи в близост до руските граници“, каза той.

„Интензивността на полетите на американски бомбардировачи в Европа се е увеличила 15 пъти“, коментира Шойгу.

„През последните осем години интензивността на полетите на американски стратегически бомбардировачи в Европа се е увеличила 15 пъти (от три на 45 годишно)“, заяви още Шойгу.

Американските кораби изпълняваха мисии близо до Калининградска област шест пъти през 2022 г.

„Посещенията в Балтийско море на американски кораби с управляеми ракети станаха систематични. Само тази година в района на Калининградска област те изпълняваха шест пъти задачи с достъп до предполагаемите райони за изстрелване на крилати ракети. От 2016 г. досега са проведени 24 такива събития, разкрити от обективната система за контрол“, каза Шойгу.

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на засилването на НАТО и очакваното разширяване на алианса с Финландия и Швеция, съобщи днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.

"До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани 12 военни формирования и подразделения", каза министърът на предавана по телевизията среща със служители на своето министерство и с военни, без обаче да уточнява вида на новите структури или мащабите им.

Шойгу отбеляза, че в зоната на отговорност на Западния военен окръг продължава да нараства напрежението, включително заради възможното приемане на Финландия и Швеция в НАТО.