Правителството на САЩ частично преустанови работа заради липса на финансиране. Така нареченото „затваряне“ е резултат от провалените преговори в Конгреса между републиканци и демократи по въпроса за отделяне на средства за строителството на стена по границата с Мексико, за която настоява президентът на САЩ Доналд Тръмп, предават световните агенции.

Тръмп публикува видео съобщение на страницата си в Twitter, в което той изразява надежда, че спирането на работата няма да продължи дълго. Той призна, че не може да направи нищо без гласовете на демократите и ги призова да гласуват за средства за изграждането на стената.

На този етап американските законодатели не са приели бюджета за фискалната 2019 година, която в САЩ започва още на 1 октомври. Трябваше да бъде одобрен, но двете камари на Конгреса приключиха заседанията си и не приеха никаква компромисна резолюция, която да й позволи да избегне затварянето на федералните ведомства.

Около една четвърт от правителството сега остава без финансиране, по-специално Държавния департамент, Министерството на финансите, Министерството на търговията и Департамента за вътрешна сигурност.
то на стен

По-рано днес той бе уверен, че ще има договореност за финансирането на съоръжението. Тръмп дори публикува в профила си в социалните мрежи снимка на стоманена ограда с високи няколко метра върхове. 

Преди минути лидерите на демократите в двете камари на Конгреса обещаха, че ще гласуват за възобновяването на работата на правителството през януари.

„Ако президентът и републиканците решат да продължат този шът даун, то новото демократично мнозинство бързо ще приеме закон, за да се възобнови работата на правителството през януари“, казаха лидери на Демократичната партия в съвместно изявление.