Властите в Швеция забраниха събирания на повече от осем души на едно място като част от мерките срещу втората вълна от коронавирус. Те включват още и защитни мерки около домовете за възрастни хора и забрана за продажба на алкохол в ресторанти и барове след 22.00 часа.

Така страната започва бавно да изоставя ''шведския модел'' за борба срещу заразата, който изключваше въвеждането на карантина, съобщава ''Вашингтон поуст''. 

"Това е ясен сигнал за всеки у нас относно мерките, които ще се прилагат в бъдеще," каза министър-председателят на Швеция Стефан Льовен по време на пресконференция в понеделник. ''Не ходете на фитнес, не ходете в библиотеката, не вечеряйте в ресторанти, не организирайте партита“, каза той.

В петък Швеция регистрира почти 6000 нови случая на коронавирус в рамките на ден. Общият брой на инфекциите е близо 200 000 в страна с 10 милиона души. В столицата Стокхолм един на всеки пет души е тестван положително, а официалният брой на положителните случаи може да се окаже много по-голям, ако се направят повече тестове.

Хоспитализациите нарастват по-бързо в Швеция, отколкото в която и да е друга европейска държава, а смъртността на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на съседните Финландия, Дания и Норвегия.

Шведският водещ епидемиолог Андерс Тегнел прогнозира по-рано през годината, че до есента Швеция ще е натрупала по-високо ниво на имунитет от съседите си и че въздействието на втората вълна ''вероятно ще бъде доста ниско“.

Въпреки че Тегнел твърди, че ''стадният имунитет“ никога не е бил цел за Швеция, той изглежда вярва, че относително леките мерки в страната ще й помогнат да издържи най-лошото от пандемията в дългосрочен план.

"Досегашната стратегията на Швеция се оказва драматичен провал", каза пред Financial Times Лена Айнхорн, шведски вирусолог и ярък противник на стратегията на Тенгел. ''Преди четири дни имахме осем пъти повече случаи на глава от населението от Финландия и три и половина пъти повече от Норвегия".

Тегнел обаче остава донякъде непреклонен. "Не, ние ще продължим по този път", каза той в петък пред ''Ройтерс''. Той също така заяви, че правителствата на други страни взимат пример от Швеция. ''Сега почти никой в Европа не затваря училищата'', каза той.
САЩ