Шведската прокуратура е получила официално искане, от адвокатите на предполагаемите жертви, за повторно възобновяване на разследването за изнасилване срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, който бе арестуван в Лондон, пише БНР. Разследването беше прекратено преди две години, след което Асандж поиска обезщетение от 1 милион долара. 

Другото дело, заради което го грози екстрадиция в Швеция, е за нападение на две жени. Съединените щати обаче избързаха и първи поискаха Асандж да бъде екстрадиран заради секретни документи на Държавния департамент, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Адвокатът му Грег Барнс, призова правителството на Австралия, чийто гражданин е основателят на „Уикилийкс“, да се задейства и да предотврати екстрадицията  му на американска територия, защото там ще бъде изтезаван. В същото време премиерът на страната Скот Морисън заяви:

„Джулиан Асандж ще получи същата консулска подкрепа и съдействие, каквито би получил всеки друг австралиец. Известността на някого няма отношение към вземането на решения.“

Министърът на външните работи Мариз Пейн пък обяви, че Великобритания вече е поискала гаранции от Съединените щати, че Асандж няма да получи смъртна присъда, ако бъде екстрадиран на американска територия.