Британски съд призна основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за виновен в нарушаване на условията на освобождаване под гаранция, предадоха световните агенции.
 

Асандж беше признат за виновен от Уестминстърския магистратски съд в Лондон, че не се е предал на британските власти съгласно заповед за арест от 2010 г. във връзка с отпаднали впоследствие сексуални обвинения в Швеция. Той не се призна за виновен в нарушаване на условията на гаранцията.

Асандж се яви в съда, където беше пълно с негови поддръжници. Докато чакаше своите адвокати, той седеше спокойно и четеше книга, базирана на интервю с американския писател Гор Видал.

Асандж може да получи до 12 месеца затвор. Основният аргумент на защитата му беше, че той не е можел да очаква справедлив процес в британските съдилища, тъй като целта на Великобритания е била да "осигури предаването му" на американските власти.САЩ искат Асандж да бъде екстрадиран във връзка с обвинения, че е заговорничел с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг за разгласяване на поверителни документи през 2010 г. Защитата на Асандж заяви, че той ще се бори срещу екстрадиция в САЩ.
 
Основателят на "Уикилийкс", който прекара последните седем години в еквадорското посолство в Лондон, беше арестуван днес от британската полиция след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище. Негов адвокат каза, че арестуването му създава опасен прецедент за журналистите в САЩ.

 

Британските съдебни власти заявиха, че САЩ трябва да представят своите доводи по искането за екстрадиция на Асандж от Великобритания до 12 юни, отбелязва Ройтерс.

Искането за екстрадиция ще бъде разгледано на заседание на 2 май, посочва Франс прес.
 
В съдебната зала, където се гледаше делото на Асандж, заедно с журналистите влезе активист с жълта жилетка, който вдигна стиснат юмрук в знак на подкрепа за основателя на "Уикилийкс". В отговор Асандж кимна одобрително и направи жест с вдигнат палец, отбелязват световните медии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ