Шведският министър на отбраната Пол Джонсън заяви, че Украйна има право на самоотбрана чрез военни операции, насочени срещу руска територия, при спазване на законите за въоръжени конфликти.

Това изявление беше направено в отговор на въпрос на шведското издание Hallandsposten за възможността Киев да използва оръжия, доставени от Стокхолм, за атаки на руска територия.

Джонсън подчерта, че всяко използване на оръжия трябва да отговаря на международните закони, регулиращи военните конфликти.

Той отбеляза, че Украйна като суверенна държава има право да защитава своята териториална цялост и сигурност с всички налични средства.

Преди това Швеция вече достави на Украйна значително количество военна техника, включително модерни системи за противовъздушна отбрана и артилерия. Доставките бяха част от по-широкото усилие на Запада да подкрепи Украйна в противопоставянето й с Русия.

Като се има предвид това изявление, съществува риск украинските въоръжени сили да започнат да използват шведска артилерия, за да атакуват руски гранични райони.