Поканите ми от президентите на Унгария и на Швейцария са отдавна. Тези дати са съгласувани много преди да стане ясно, че генералният секретар на НАТО ще дойде в България. С тези думи президентът Румен Радев обясни защо няма да се срещне с Йенс Столтенберг.

„Надявам се, че ще продължим конструктивния си диалог по време на срещата на върха на НАТО през юни“, добави той.

„Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме, че реториката и действията в тази посока ескалират.

Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие“, посочи Радев.

Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме“, заяви президентът.

„Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основан на международното право, а не да повтарят фрази, които не са им ясни“, подчерта той. 

„Парламентът трябва да работи за по-бързото прекратяване на войната, а не за разпалването й. Здравият разум не може да се асоциира със всяване на страх. Длъжни сме да предвидим всички сценарии, дори и най-лошите, а не да спомагаме да се осъществят.

Не искам да плаша никого. Призовавам за трезв разум. Ако нещо не е ясно, политиците ни, които взимат решения, могат да се допитат до експерти. Нека си намалят малко ентусиазма и да мислят повече“, призова държавният глава.