Към момента глобалната икономика е изправена пред риск от спада, протекционизмът се връща и мултилатерализмът и свободната търговия са поставени на изпитание, съобщава Китайското национално радио.

Международната общност възлага голяма надежда на Международния валутен фонд в справянето с проблемите, каза днес в Пекин китайският председател Си Дзинпин по време на среща с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Той се надява под ръководството на Георгиева МВФ да подобри своята управленческа система и да увеличи представителството на възникващите икономики и развиващите се страни в организацията.

Китайската страна подкрепя глобалното управление базирано на съвместните консултации, съвместното изграждане и споделяне и се противопоставя категорично на протекционизма и защитава многостранната търговска система с център СТО. През последните години Китай поддържа тясно сътрудничество с МВФ в изграждането на „Един пояс, един път" и се надява то да се задълбочи и в бъдеще.

Георгиева отправи поздравления за 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. Тя каза, че през идната година Китай ще постигне значителен напредък в ликвидирането на бедността, което е от голямо значение и за целия свят. Някои страни предизвикаха търговска война, заради което светът изпадна в изключително труден период. МВФ подкрепя многостранната търговска система, стреми се към мирни търговски връзки и е готов за реформата си, с цел увеличаване на гласа на развиващите се икономики, добави тя.