В източната част на Литва, близо до руската граница, се провеждат учения на американските и литовските въоръжени сили, съобщава Си Ен Ен. Телевизията отбелязва, че Вилнюс е обезпокоен от „заплахата”, идваща от Русия, в частност от Калининградска област. Литовските власти дори разпространиха за населението брошура за това, как те да се държат в случай на нахлуване.
Репортаж на Ник Робъртсън.
 
Американските военни са на огнева подготовка с бойна стрелба. В региона, който, както се опасяват някои, може да стане следващата гореща точна в Европа. Пясъчните равнини на Литва на източната граница на НАТО са само на час път от руската граница.
 
Ник Робъртсън, международен наблюдател на Си Ен Ен: Обучението тук протича интензивно, но за това има основание. Никой не се съмнява, че Русия може да провокира конфликт. В хода на съвместните учения, които протичат наблизо, се прави всичко, за да се издигнат на необходимото ниво литовските наборници.
 
Еугениюс Ластаскас, командир на батальон на въоръжените сили на Латвия: Руските действия в Крим и в източната част на Украйна свидетелстват за това, че Русия има не само възможностите да ни навреди, но и съответните намерения.
 
Литовското правителство толкова се е притеснило, че рязко повиши отбранителните разходи и отново въведе всеобщата военна служба, отменена преди осем години.
 
Наборник: Когато гледам как нашите съседи прехвърлят все по-тежки въоръжения и провеждат големи учения до нашите стени, аз виждам в това заплаха.
 
Най-голямата заплаха е там. Това е границата на Литва с руската Калининградска област. В момента заради напрегнатите отношения тя е пресичана доста по-рядко.
 
Ник Робъртсън: Макар и да не се вижда от пръв поглед, за Русия Калининград е ключов стратегически военен център, важна база на ВМФ и място за базиране н интегрираната ракетна система за поразяване на цели на земята, по море и във въздуха, чийто радиус на действие обхваща немалка част от Европа. Но това е анклав: Калининград е изолиран от цялата останала Русия. С това е свързано и притеснението на Литва относно възможната следваща стъпка на Русия.
 
Безпокойството е толкова силно, че правителството инструктира гражданите какво да правят в случай на нахлуване. Представиха ни новата версия на инструкциите – тя е направила огромни стъпки напред в сравнение с шегаджийските съвети в предишните издания.
 
Юозас Олекас, министър на отбраната на Литва: Правим всичко, за да спрем войната пред нашите граници. Ние показваме, че всеки агресор, който нахлуе при нас, ще се сблъска със съпротивата на нашето общество, с нашите въоръжени сили.
 
Все по-голяма помощ ни оказва НАТО. Френската авиация – заедно с колегите от други страни от алианса – изпълнява над Прибалтика все повече полети за прихващане, отделяйки все по-голямо внимание на руската граница.
 
Юозас Олекас: Президентът Путин разбира само противодействието на силата със сила.
 
Безпорно, пясъчните равнини на Литва стават свидетел на новата студена война в Европа.
 
Ник Робъртсън, CNN. „Руская весна”.