Притеснения за недостиг на храна се появиха в китайския град Сиан, който е под карантина заради COVID-19. Това накара отчаяните жители да прибягнат до нова система - бартер. Властите обаче призоваха за спокойствие, тъй като мнозина се оплакват в социалните медии, че не са могли да получат достатъчно хранителни доставки, след като им било наредено да останат в домовете си.

Публикации в социалните медии показват, че жителите си разменят консумативи и дори техника в замяна на храна.

Около 13 милиона са затворени в домовете си от 23 декември и в момента не могат да напуснат, за да си купят храна. А през последните дни мнозина се обърнаха към социалните мрежи с множество оплаквания.

Властите предоставят безплатна храна на домакинствата, но някои казват, че доставките им са на изчерпване или че все още не са получили помощ, съобщават от BBC.

Видео и снимки в сайта на социалните медии Weibo показват хора, които разменят цигари за зеле, течност за миене на съдове за ябълки и дамски превръзки за малка купчина зеленчуци. Едно видео показва, че жител изглежда заменя конзолата си Nintendo Switch за пакет инстантна юфка и две кифлички на пара.

"Хората си разменят продукти с другите жители в една и съща сграда, защото вече нямат достатъчно храна за ядене", каза жител с фамилия Уанг пред Радио Свободна Азия. Друг жител каза във видео клип, че някои хора разменят цигари и iPhone за торби с ориз. "Сега имаме бартерна система в нашия жилищен комплекс", казва мъжът в клипа. "Имахме торба ориз, а съседът искаше да разменим... смартфон и таблет. Имаме шест торби ориз в дома си, но нямаме зеленчуци."

"Безпомощните граждани се върнаха в ерата на размяната – картофите се разменят за памучни тампони", казва един потребител на Weibo, докато друг описва случващото се като "връщане към примитивното общество". Някои обаче бяха по-оптимистични и коментираха колко са "трогнати" от добротата на съседите им да споделят доставките си с тях.

Сиан е в епицентъра на сегашната епидемия от COVID в Китай и местните власти предприеха драстични мерки, които предизвикаха значителна критика онлайн. При скорошен инцидент на жителите на жилищния комплекс Mingde 8 Yingli в южната част на града беше казано малко след полунощ на 1 януари, че трябва да напуснат домовете си и да отидат в карантинни съоръжения.

Градските власти са разположили около 29 000 полицаи, за да наложат блокирането, докато безброй местни охранители пречат на хората да влизат или напускат райони, определени с висок или среден риск.

Един видеоклип, който обиколи социалните мрежи, показва как охранители бият тийнейджър във фоайето на сграда, защото той излиза да купи кифлички на пара.

"Бях гладен, затова излязох да взема малко манту", се чува как младежът казва на охраната, които го бият и ритат, събаряйки храната му на земята. По-късно градските власти съобщиха, че пазачите са били наказани.

Първоначално на жителите им беше казано, че ще им бъде позволено да изпращат определено лице да купува хранителни стоки през ден, но мнозина оттогава казаха на RFA, че охраната в много райони не позволява на никого да излезе.

Тези, които успяват да закупят консумативи, откриват, че цените са скочили до небето, особено на пресните плодове и зеленчуци, въпреки добре рекламираните усилия на правителството и доброволците да внесат пресни продукти в града в големи количества, за да ги раздадат на обсадените жители.

Един видеоклип, публикуван в социалните медии, показва мъж, който казва, че е платил около 40 юана за 10 чушки, същата сума за шест домата и 40 юана за две зелки.

"Продавачът на зеленчуци сигурно трупа състояние", оплаква се мъжът.

Държавните медии, които са строго контролирани от управляващата китайска комунистическа партия (ККП), съобщиха за редица камиони, превозващи селекция от зеленчуци, пресни плодове и свинско месо в жилищни домакинства в една част на града на 29 декември, доставяйки пресня храна за около 180 домакинства.

Но адресът, даден в новинарския доклад, беше проследен от потребители на социалните медии, които откриха, че това е жилищен комплекс за служители на Народния конгрес на провинция Шанси и общинското правителство на Сиан, което предизвика обществен протест в социалните медии.

Жител на Сиан с фамилия Сонг каза, че храната, дадена на семействата на държавни служители, изглежда луксозна в сравнение с това, което получават обикновените хора.

"Къде обикновените хора могат да намерят такива неща?", пита Сонг. "Успях да си взема една глава китайско зеле, тиквичка, четири чушки, три глави чесън, парче джинджифил, два лука и три картофа."

Учен от Шанси, с фамилното име Тиан, казва, че основният приоритет на правителството по време на криза винаги е поддържането на обществения ред и социалната стабилност, вместо да се грижи за нуждите на обикновените хора.

"Те изграждат системата за поддържане на стабилността от 2004 г. насам", обяснява Тиан. "Властите казват, че в Сиан има само 40 000 полицаи, но всъщност има много повече служители по сигурността, които не са част от полицията, включително кварталните комисии и охраната, отговарящи за сградите. Има и селски служители и техните екипи и така нататък.

Коментаторът Хан Дапенг казва, че блокирането изглежда не предотвратява разпространението на "Омикрон" варианта на COVID-19.

"Властите използваха този метод за пълно блокиране на Ухан миналата година, но "Омикрон" все още е силен", казва Хан. "И все пак процентът на смъртност и тежко заболяване са много ниски. Не мисля, че това блокиране в Сиан е за превенция на болестта", на мнение е той. "Става дума повече за контрол на населението."

Държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че Китай има 161 потвърдени случая на COVID-19 в цялата страна в понеделник, 101 от които са били локално предавани.

Огнището в града е най-лошото, което Китай е виждал от месеци, тъй като страната продължава да преследва своята стратегия за нулева COVID.

Правителството се надява да премахне огнището преди Лунната Нова година и Зимните олимпийски игри в Пекин следващия месец.