Най-големият град в Австралия - Сидни, отчете рекорден дневен ръст на новозаразените с коронавирус, предават световните осведомителни агенции.

За последните 24 часа са регистрирани 239 нови случая - най-високата стойност от началото на пандемията. Основната причина за усложнената епидемична обстановка е новият делта вариант на вируса.

По тази причина австралийските власти увеличиха правомощията на полицията за затваряне на търговски обекти, който не спазват противоепидемичните мерките.

Над два милиона жители в осем горещи точки в Сидни вече ще бъдат задължени да носят маски на открито и трябва да не се отдалечават на повече от 5 км (3 мили) от домовете си.

Сидни е в петата си седмица от удълженото деветседмично блокиране, което е планирано да приключи на 28 август. Разпространението на силно заразния делта вариант обаче продължава.

Ден по-рано щатът Нов Южен Уелс съобщи за общо 177 нови случаи на коронавирус.

Сидни, където живее една пета от 25 -милионното население на Австралия, се бори с най-тежката вълна на пандемията за тази година, поради което в сряда локдаунът беше удължен с още един месец.

До момента са установени над 2800 случая, като 182 души са хоспитализирани. 54 са в интензивно лечение, като 22 от тях се нуждаят от вентилация. Регистрирани са два нови смъртни случая, като общият брой на жертвите за последната вълна е 13.