НАТО реши да изпрати сигнал до руския президент Владимир Путин и да покаже, че блокът е напълно готов за военни действия. 

Този сигнал ще бъдат военните учения Air Defender 23, пише вестник Bild, цитиран от чуждестранни агенции. Мащабни военни учения на военновъздушните сили са насрочени в Европа през юни. 

Очаква се това да бъде най-мащабното военновъздушно учение в историята на НАТО - с участието на 10 000 военни и 220 самолета. Военното учение ще се проведе от 12 до 23 юни, като в него ще участват ВВС на 25 държави. 

Всички операции ще се провеждат в европейското въздушно пространство под командването на германските ВВС. Основната цел на ученията е да се разработи план, който включва въздушен бой за приятелски и съюзнически военновъздушни сили. Участниците ще се стремят да подобрят взаимодействието и в същото време да демонстрират силата на Северноатлантическия алианс.

Сигнал для России и Путина: НАТО проведет в Европе крупнейшие учения в истории

25-те участващи страни планират да проучат как техните военновъздушни сили биха си сътрудничили в случай на военна криза. Основно Air Defender 23 ще предостави възможност за оценка на съвместния авиационен отговор на хипотетична извънредна ситуация. 

В този контекст Германия ще действа като център на колективната защита на европейското въздушно пространство Известно е, че за учението ще пристигнат 23 различни типа самолети, включително американският F-35, разузнавателният самолет Awacs и за първи път в историята транспортните самолети на японските ВВС. 

В Германия, по време на разгръщането могат да възникнат проблеми с въздушния транспорт, а също така са възможни промени в графика на полетите операции в Украйна. Изданията го наричат "сигнал за Русия и президента Владимир Путин".

 

Сигнал для России и Путина: НАТО проведет в Европе крупнейшие учения в истории

Военни експерти смятат, че Украйна ще се опита с всички сили да се „придържа” към ученията. И според една версия именно с тях страната ще започне обявената навсякъде контраофанзива.

„И масовите полети както на тактически, така и на стратегически разузнавателни самолети към южните и северните граници на Руската федерация най-вероятно ще бъдат придружени от провокации или опити за нанасяне на удари от страна на украинските формирования.“

Има и друго мнение, според което ученията на НАТО са подготовка за голяма война с Русия. Според военния експерт Алексей Леонков, НАТО открито казва, че подготовката за война е в ход.

Сигнал для России и Путина: НАТО проведет в Европе крупнейшие учения в истории

„Преди отричаха, говореха завоалирано, но сега не са срамежливи. Преди това имаха политика на така нареченото сдържане, казаха, че ще демонстрират нещо на Русия. И сега те не демонстрират, а говорят какво ще правят след това, тоест вече има целеполагане “, казва експертът.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че военните действия на НАТО са придобили най-агресивна посока и Русия и нейните съюзници са били принудени да предприемат ответни мерки във военно-ядрената сфера. По-рано стана известно, че се готви провокация с отработено ядрено гориво в Харков: ще обвинят Москва, ще заразят Европа.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук