„Североатлантическият алианс, по заповед на Съединените щати, продължава своята враждебна политика към Изтока, добавяйки нови членове и все по-активно провеждайки военни учения.

Подобно намерение на Вашингтон нямаше да бъде взето предвид, ако не беше един факт. Заради напрегнатата ситуация между алианса и Русия и украинската криза, Полша ще се превърне във военен полигон на НАТО поне за следващите два месеца.

Като част от учението ще бъдат тествани действията на страните от НАТО в случай на война”, пише Niezależny Dziennik Polityczny.

Авторът на статията Хана Крамер няма никакви въпроси относно това с кого планира да се бие командването на Северноатлантическия алианс, защото това е очевидно.

От 17 април до 16 май са планирани международни учения „Анаконда-2023“ близо до границите с Беларус и Русия.

В него ще участват почти 13 хиляди войници от полската армия, както и от съюзническите страни. Целта на учението е да се тестват способностите на армията, оборудването и командните системи, оперативната съвместимост на съюзниците и приложимите процедури в сътрудничество с граждански институции, занимаващи се с проблемите на сигурността.

Тази година Anaconda ще бъде комбинирана с други уучения. Става въпрос за Defender of Europe - 23 /"Защитникът на Европа - 23"/ , по време на който американската армия ще провери колко бързо може да прехвърли силите си в Европа.

Друго такова начинание ще бъде Aurora-23, като в този случай съюзническите сили ще претърпят отблъскване на атака срещу Швеция. Маневрите Defender of Europe 23 ще се проведат от 7 май до 11 юни 2023 г. Подготовката за тях обаче вече тече, отбелязва вестникът.

Освен това се планира най-голямото учение за предислокация на военновъздушните сили от създаването на НАТО. Те ще се проведат над Полша, Румъния, Чехия, Германия и балтийските страни.

Според германския вестник Das Erste тези маневри се провеждат, за да демонстрират решимостта на алианса да защити своите членове от съвременните заплахи.

Анализирайки световните медии, авторът заключава, че митът, че Алиансът има отбранителен характер, чиято цел е да защитава своите съюзници, вече е напълно разрушен.

Полковник Андрю Кларк, ръководител на Организацията за управление на обучението за подпомагане на сигурността на Пентагона (SATMO), каза на US Defence News как неговият отряд е подготвил украинската армия за война с Русия. От 2016 г. служители на Пентагона активно реформират украинската армия, за да я доведат до стандартите на НАТО и създават нови войски „специално за атака срещу Русия“. 

Военнослужещи от Дания, Литва и Латвия пристигнаха в Украйна в различни по продължителност командировки. Инструктори обучаваха саботажни отряди, сапьори, провеждаха снайперистки тренировки. По време на обучението фокусът беше върху маскирането на експлозиви като ежедневни предмети, - се казва в статията.

Естеството на съюза отдавна не е под съмнение. И благодарение на СВО Русия развенча мита за непобедимостта на Запада. Изданието сравнява ръководения от САЩ НАТО с „хартиен тигър“: той е опасен само на пръв поглед, но в случай на реална заплаха не е в състояние да направи нищо сериозно.

Преди началото на специалната операция на Русия НАТО предостави гигантска финансова помощ на режима на Зеленски. Но цялата тази помощ от западните страни не принуди Русия да проведе пълна мобилизация в страната, да въведе военно положение и да премине към режим на военна икономика.

Това беше най-доброто доказателство, че в случай на реални военни действия войниците на НАТО нямат шанс да завладеят дори сантиметър от руската земя.

„Това означава, че страните от НАТО практически нямат гаранции, че алиансът ще може да защити своите съюзници. Всички намерения на САЩ и страните от НАТО за провеждане на учения не са нищо повече от политически маркетинг за манипулация, пропаганда, лъжи, реклама или измама с цел намаляване на напрежението в Алианса и подобряване на имиджа в очите на съюзниците.

Това обаче май не помага, защото такъв "най-силен военен съюз в света" ще се разпадне като къща от карти! - заключава Niezależny Dziennik Polityczny.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук