Огнена топка, която всъщност може да е била част от комета, напълно е унищожила селото Абу Хурейра в Сирия, съобщават световните издания. По това време по цялата планета са се случили огромен брой мощни експлозии.

Заслужава да се отбележи, че това село се е намирало в северната част на Сирия преди около 13 хиляди години. Археолозите са открили и разкопали място с останките от селището през 1972 г., но поради липсата на язовир на река Ефрат по това време, откритото древно място е наводнено с вода.

При разкопките са открити повърхности с огромно съдържание на дървени въглища, както и стъклени сфери, възникващи от почвата, разтопена под въздействието на високата температура. Археолозите успели да намерят няколко проби, съдържащи огромно количество желязо и сяра.

Тези материали са доказателство за въздействието на невероятно високи температури. Приблизително такива, които се образуват по време на експлозията на парче от определена скала непосредствено в атмосферата на планетата.

Преди време, откритите по-рано образци са бяха проучени по-подробно от Андрю Мур и неговите колеги. След това учените са създали няколко експериментални метода, чрез които би било възможно да се възпроизведат онези материали, открити в древното селище.

Резултатите от изследването са станали причина експертите да започнат да мислят за страшната катастрофа, станала преди няколко хилядолетия.

„Не е възможно да се обяснят откритите разтопени минерали чрез някакъв нормален процес. Това може да бъде предизвикано само от силен космически удар “, казва Мур.

За да намери още повече доказателства за своята теория, Мур е анализирал стъкло, открито през 2012 г. Резултатите са доказали, че част от комета наистина е избухнала над старото село, като е изтрила от лицето на Земята не само селището, но и всички негови жители. Заслужава да се отбележи, че те са били първите сирийски земеделци.

Превод и редакция: БЛИЦ