Измина повече от месец, откакто Русия започна военното си нахлуване в Украйна. Преди конфликта няколко украински авиокомпании вече бяха започнали да изнасят самолетите си извън страната, в очакване на потенциална инвазия. 

В границите й обаче останаха различни други самолети. Да видим къде точно са, пише Simple Flying.

Въздушното пространство на Украйна беше затворено в деня, в който руските сили настъпиха в страната, като на практика блокираха всички самолети, които все още бяха там по това време. Според данни, събрани от немското издание aeroTELEGRAPH, това е довело до паркиране на украински самолети в цялата страна.Както може да очаквате, Киев е домакин на особено голям брой търговски самолети, които внезапно бяха спрени. Неговото международно летище Бориспол (KBP) в момента има четири самолета от Windrose Aviation, осем от Azur Air Ukraine и девет от Ukraine International Airlines, паркирани там. Летище Жуляни (IEV) също има четири самолета на Jonika Airlines и един самолет на Motor Sich, заседнали на земята.

Далеч от украинската столица Windrose Aviation също има самолети, заседнали в Днепър (пет), Лвов и Запорожие (по един). Междувременно самолети на Мотор Сич, които не можаха да напуснат страната, могат да бъдат намерени в Одеса и Николаев (по един). За последното от тези съоръжения се казва, че е едно от най-напредналите технически летища в Украйна.

Отвъд украинските граници

Напрежението между Украйна и Русия нараства няколко месеца, преди последната да започне инвазията си. По този начин няколко украински превозвачи вече са взели предпазните мерки да преместят самолети по времето, когато това се случи. Например, Bees трябваше да премести четирите си Boeing 737 в Монпелие (MPL), за да отговори на изискванията на лизингодателя, който не желаеше да задържи самолети в Украйна.

На друго място във Франция един от самолетите на Международните авиолинии на Украйна (737-800, регистриран като UR-PSG) се е озовал на летище Тарб-Лурд-Пиренеи (LDE). Въпреки че е сравнително тихо съоръжение, Тарб е по-натоварен през последните две години. Това се дължи на това, че авиокомпаниите избраха да съхраняват там своите самолети Airbus A380 на фона на спада в търсенето на пътници, предизвикан от продължаващата пандемия на коронавирус.

Почти директно южно от Тарб, испанското летище Кастельон-Коста Азахар (CDT) в момента е домакин на 11 самолета от Ukraine International Airlines. Междувременно, директно на изток през Средиземно море в Турция, Sky Up съхранява по един самолет в Бурса и Измир. Анталия е домакин на UR-AZG, Azur 737-800.По-близо до дома

Не всички украински самолети, които са били паркирани извън страната, са отишли толкова далеч, колкото Франция и Испания. Всъщност два самолета Sky Up Boeing 737-800 са стигнали само до Молдова и в момента се съхраняват в Кишинев. Въздушното пространство на страната беше затворено доскоро, но сега е частично отворено. Точно отвъд Молдова, още три самолета Sky Up са паркирани в Яш, Румъния.

Местоположенията на останалите преместени самолети на Sky Up разказват невероятно разнообразна история. Четири са отишли на север, към естонската столица Талин, докато българската и сръбската столица София и Белград са взели по един от 737-ките на превозвача.

Превод: БЛИЦ