До неотдавна американските военни се чувстваха напълно уютно в Сирия. За официален Дамаск те „воюваха” с международния тероризъм, а с „умерената опозиция” бяха нещо повече от съюзници. Тогава ситуацията се промени и американските войски започнаха да дават загуби. Причина станали сирийските партизани, които не са свързани поне официално с властта в Дамаск.
 

Сирийската народна съпротива (СНС), както се идентифицират партизаните, воюва изключително с „окупаторите”, сиреч с американците.
 
Първите инциденти станаха в края на март, когато на шосето се движеше колона по пътя за Ал-Хасеке. Военните загубиха 2 бронирани джипа, 6 души убити и 8 ранени. По пътя за Ракка беше обстреляна колона джипове и загинаха 15 военнослужещи от САЩ. За виновни бяха обявени бедуините, които след нанасяне на удара максимално бързо се разпръскват.
 
На 1 април няколко диверсанти от СНС проникнаха в селището Ан-Шаддади, където хвърлиха гранати в сгради, където бяха разположени американски военни. В резултат загинаха 8 души и 10 бяха ранени.
 


На 2 април партизаните нанесоха няколко удара (ракетни или минохвъргачни) по американска военна база в района на Ракка. Не бяха разгласени понесените загуби.
 
На 4 април партизани нападнаха колона с високопоставени американски военни. Щетите и човешките загуби бяха премълчани.


 
На 7 април беше нанесен ракетен удар по американска военна база, отново не бяха оповестени загубите.
 
От този момент американското командване спря да публикува съобщения за инциденти с СНС, но новопоявилата се групировка с неизвестен състав и численост обяви в месинджър „Телеграм”, че ще нанася удари по американски военни „при всеки удобен случай”, докато не напуснат страната.
 
Тези събития бяха предсказуеми и американците трябваше да предвидят, че рано или късно подобни формирования ще се появят. Този проблем за тях остана нерешен например във Виетнам и Ирак.
 
Партизаните са изгодни за официален Дамаск, защото властта не носи за тях никаква отговорност.
 
Превод и редакция: БЛИЦ