Вечеря, на която са присъствали европейските лидери, е завършила с остри спорове за бъдещето на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. За „тайната“ вечеря БЛИЦ съобщи още вчера.

Очакваше се разговорите да издигнат Урсула фон дер Лайен за втори мандат като президент на Европейската комисия. Но приключиха на фона на твърденията, че Германия и Франция са се опитали да „изместят настрана“ евроскептичният италиански лидер Джорджа Мелони.

„Трябва да се задуши“, казал президентът Макрон по време на хаотичната вечеря на върха, цитират от The Times.

Всяко споразумение между европейските лидери относно това дали да подкрепят Фон дер Лайен, Антонио Коста, председателя на Европейския съвет, и Кая Калас, като върховен представител на ЕС по външните работи, беше отложено до 28 юни.

Датата е само два дни преди предсрочните парламентарни избори във Франция, за които мнозина в блока се опасяват, че може да парализират вземането на решения, пише „Труд“.

За да си осигури подкрепата на Мелони, както и на Холандия, Унгария и Словакия, ЕС ще трябва да постигне съгласие по спорни политики относно миграцията и околната среда.

Очаква се Мелони също така да поиска ключови постове за евроскептици като заместник-председатели на Комисията, тъй като Италия, а и други държави, настояват за по-строги политики по границите и предоставянето на убежище.

Ръката й беше подсилена възхода на консерваторите, националистите и евроскептичните десни на изборите за ЕС преди десет дни.

„Не става дума за имената, а за политиката и методите на бизнеса, както обикновено, опитвайки се да пришием всичко между обичайните заподозрени“, каза дипломат, запознат с дискусиите. „Изборите промениха баланса.“

Вечерята, проведена в Брюксел в Европейската комисия в понеделник вечерта, беше свикана от полския лидер Доналд Туск и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в ролята им на преговарящи за Европейската народна партия (ЕНП), консервативният центристки блок, който излезе първи на изборите.

Към разговорите с германският канцлер Олаф Шолц и Педро Санчес, социалистическия министър-председател на Испания, се присъединиха Макрон и белгийският либерален премиер Александър Де Кроо. Целта им беше бързо постигане на сделка за Фон дер Лайен. Събитието обаче се оказа провал. 

Останалите 21 лидери на блока бяха оставени да се мотаят три часа, преди да бъде сервирана късна вечеря с пържена минтай, последвана от ром баба.

„Това беше гаф“, каза един служител. „Имаше голямо разочарование, тъй като някои се опитаха да прокарат бързо решение, без да споделят всички подробности за сделката или да включат партньори в дискусиите.“

Твърди се, че Мелони „полудяла“, тъй като „прекарала часове в чакане, докато другите три страни се опитвали да постигнат сделка, като казвали, че нямат нужда от нея“.

Един дипломат добави: „Имаше явен опит да се изолира Мелони. Много лидери бяха шокирани, защото става въпрос за Италия - член-основател на ЕС."

Безизходицата подчертава нарастващата роля на Мелони в ЕС.

„Те се нуждаят от Мелони. Тук свършва първият урок“, каза дипломатът.