Ръководителят на делегацията на Германия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Андреас Ник реагирал с недопустими ругатни на въпрос на украински депутати за Русия. За скандалния инцидент съобщава членът на делегацията от Киев, депутатът от Върховната Рада Борислав Берьоза, цитиран от "Укринформ".

Бившият шеф на информационния отдел на крайно националистическата организация Десен сектор" твърди, че свадата е избухнала на закрита среща на политическата група на Европейската народна партия (ЕНП), на която се обсъждал въпроса за връщането на руската делегация в ПАСЕ.

"Ние зададохме главния въпрос: кое за вас е по важно - парите или принципите? Ние ги попитахме: защо вие сте готови да простите на Русия 12 хиляди загинали? (Киев смята, че Москва е отговорна за войната в Донбас - бел.ред.). След това немците ни засипаха с ругатни", заяви Берьоза.

Той подчерта, че представителите на Германия са си позволили да използват ненормативна лексика, а поведението на шефа на немската делегация било като на човек, "който от дълго време си общува с Русия и е привикнал вече да ѝ слугува".

ПАСЕ в понеделник, 8 април, подкрепи провеждането на спешни дебати по доклада за опростяване на процедурата по снемането на санкциите върху руската делегация. Германия активно подкрепя това предложение. 

Асамблеята лиши Русия от право на глас през януари 2015 г. Санкциите бяха отговор на преминаването на Крим под юрисдикцията на Москва през 2014 г. Това стана по време на референдум, на който огромното мнозинство от жителите на полуострова поиска връщането му в състава на РФ, но резултатите не бяха признати от Киев и Запада.

След гласуване Парламентарната асамблея на съвета на Европа върна в ресорната комисия предложения проект за резолюция, улесняваща реабилитирането на Русия в организацията, съобщи в Twitter пресофисът на ПАСЕ.

Проекторезолюцията предвиждаше промени в правилата за работа на асамблеята, които биха позволили да се възстанови правото на руските представители да участват в сесиите на ПАСЕ.

В документа, озаглавен "Усъвършенстване на процеса на взимане на решения в Парламентарната асамблея по отношение на правомощията и гласуването", не се споменава Русия, но ако той беше приет, руската делегация би могла да се върне в ПАСЕ още на следващата сесия през януари.

Един от членовете на комисията, подготвила промените - германският социалдемократ Франк Швабе оправда предложенията, определяйки ги като "балансирани", посочва Дойче веле. Според него, те не са "индулгенция за Москва" и биха довели до пълно възстановяване на правата на руската делегация.

Един от аргументите за връщането на руската делегация в работата на ПАСЕ беше отказът на Москва да плаща вноските си след налагането на санкциите. Той обаче срещна отпор от принципни позиции.

Годишната вноска на Москва в асамблеята е около 33 милиона евро.
Срещу резолюцията се обявиха 99 депутати, 79 я подкрепиха, 16 се въздържаха.

Преди гласуването имаше очаквания, че документът ще бъде приет, но украинската делегация успя да убеди депутатите, че това би хвърлило сянка върху организацията, коментира във Фейсбук украинската представителка в ПАСЕ Ирина Геращенко.

По думите й, в кулоарите на ПАСЕ "одиозна руска пропагандистка" се е нахвърлила върху украинската делегация. Украинските представители отговорили с възгласа "Слава на Украйна!", който придоби популярност по време на Майдана, а наскоро беше въведен като официален поздрав в украинската армия.

Отхвърлената резолюция ще бъде разгледана отново през януари, но се очаква и тогава да срещне сериозен отпор.