Фаворитът от първия тур на президентските избори в Украйна Владимир Зеленски  заяви, че е нужно в присъствието на западни представители да се говори с Русия за мир в Донбас и обяви, че е готов за преговори с руския президент президент Владимир Путин.

"Трябва да бъде прекратена стрелбата, за да не загиват повече наши момчета. Какво можем да направим в тази насока? Да продължим минските договорености, но всички са съгласни, че минският формат трябва да бъде реформиран... Трябва да има формат за преговори с РФ в присъствието на западни представители", каза Зеленски в ефира на тв канала "Украйна".

Той също така обяви, че е готов за преговори с президента на Русия Владимир Путин и уточни че "никога няма да жертваме територии и хора". 

Зеленски, освен главната цел спирането на конфликта чрез прекратяването на огъня в Източна Украйна, Киев трябва да намери начин да изплаща пенсиите на хората в териториите, които не са под негов контрол.

„Не мисля, че можем да си позволим дълъг процес. Виждаме как всеки ден загиват хора, а това е трагедия за всички там. Трябва да започнем да изплащаме пенсиите на хората, които живеят там. Те също са украинци и ние трябва да възстановим отношенията си с тях“, заяви Зеленски.

Руският президент Владимир Путин е отворен за диалог с кандидата за президент на Украйна Владимир Зеленски по проблемните въпроси от международния дневен ред, заяви на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

По този начин той отговори на изявленията на Зеленски, че ако бъде избран, ще се постарае възможно най-бързо да постигне истинско спиране на огъня в Донбас и е готов лично да преговаря с руския президент Владимир Путин.

"Путин винаги е отворен за диалог, с изключение на ситуации, когато се опитват да подплатят този диалог с различни провокации, да го разкрасят с диверсии и тем подобни. В този случай реакцията на Путин е доста ясна, недвусмислена и решителна. Но при това президентът Путин винаги е бил и остава привърженик на диалога за решаване на онези проблеми, които стоят на дневен ред", каза Песков.

БЛИЦ припомня, че войната в Източна Украйна продължава вече 5 години и отне живота на над 10 000 души от двете стряни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ