32-годишната българка от ромски произход, която успя да избяга от строго охранявания затвор „Ребибия” в Рим, в който лежеше турският терорист Мехмед Али Агджа, стрелял по папа Йоан Павел Втори през 1981 година, е позната с цели три самоличности – Гина Евгениева Станчева, на 35 години, Петя Динкова Богданова, на 32 години и Пенка Василева Платанова, на 30 години, пише „Телеграф”.
Ромката с българско гражданство успяла да надхитри охраната в пандиза в петък, когато била докарана от римското летище Фиумичино. До там дошла с полет от Германия, откъдето я екстрадирали, защото на Ботуша я издирвали с европейска заповед за арест за излежаване на 4-годишна присъда за обир и кражба. Българката финтирала надзирателите половин час след пристигането си в пандиза. Докато чакала уреждането на документите, успяла да се присъедини към група посетители и напуснала безпроблемно с тях.
 

Наличието на повече от една самоличност е характерно за ромките, занимаващи се с джебчийство, всяка добра крадла има по 4-5 лични карти, които са истински, с нейна снимка, но с различни имена. Когато тръгне за Германия например, взима една от тях. Така, като я хванат някъде, винаги й е за първи път и получава по-лека присъда.
 
Едно от имената на нашенката – Гина Евгениева Станчева, фигурира в избирателните списъци на Костинброд. Именно от там са и най-добрите джебчийки, действащи зад граница.
 
Междувременно след бягството на ромката е започнало вътрешно разследване за причините и начина на измъкването й. Според италианските медии едва ли е стигнала далече от намиращия се в края на римската улица „Тибуртина” затвор.
 
Това е девето бягство от затвора „Ребибия”. В женския пандиз трябвало да има 200 лишени от свобода, докато там в момента имало 300. В затворите в област Лацио пък имало 1000 души над капацитета им. Синдикатите на затворническата охрана твърдят, че са необходими инвестиции за наемане на още персонал, както и по-добри условия за работа. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!