Във Великобритания изпълнителният директор на Дружеството на издателите Иън Мъри подаде оставка, след като то беше подложено на критики за коментари по повод на обвиненията от страна на херцога и херцогинята на Съсекс, че британските медии са расистки, предаде БНР. 

Дружеството на издателите излезе с остро изявление след интервюто на Опра Уинфри с Хари и Меган, в което се казва, че е неприемливо двойката да обвинява в расизъм пресата, без да има доказателства.

Повече от 160 журналисти и редакторите на "Гардиън", "Файненшъл таймс" и "Хъфингтън пост" обаче изразиха несъгласие с позицията, непризнаваща свързаните с расизма проблеми. Много от номинираните за журналистически награди, които се раздават всяка година от Дружеството на издателите, пък се отказаха от участие в церемонията заради твърденията, че няма расизъм в медиите. 

Иън Мъри заяви, че като изпълнителен директор трябва да поеме вината и да си подаде оставката и го прави, за да може оглавяваната от него институция "да подобри репутацията си".

Мъри допълни, че макар и да не е съгласен, че направеното изявление по някакъв начин защитава расизма, той приема, че то е трябвало да бъде по-ясно в осъждането на предубедеността и очевидно не се е харесало. Директорът обаче настоя, че британската преса има "горда история в заклеймяването на расизма". 

В ново изявление на Дружеството на издателите се казва, че "има още какво да се направи в медиите, за да се подобри расовото разнообразие и приобщаване".