Изобличителката на американската компания Facebook и нейна бивша служителка Франсис Хаугън ще бъде изслушана на 10 ноември от френските депутати.

Хаугън вече беше изслушана в понеделник от британските депутати, на 1 ноември ще участва в откриването на конференцията „Web Summit“ в Лисабон, а на 8 ноември ще бъде изслушана от комисия на Европейския парламент, пише bg-voice.com. 

Няколко медии и специализирани журналисти съобщиха, че европейската обиколка на компютърната специалистка, изнесла данни за проучвания, според които Facebook си дава сметка, че платформата му нанася вреди, включва двореца Пале Бурбон, където се помещава френското Национално събрание.

В Париж Хауган ще отговаря на въпроси от членовете на парламентарната икономическа комисия, която се занимава с дигиталните въпроси. Тя ще отговаря и на въпроси на правната комисия, която след това ще обсъжда законопроект за защитата на хора, които подават сигнали.

Трябва да сме бдителни и да се вслушваме в тези, които сигнализират за нередности. Тяхната мисия е да се обърнат към нас, тази на депутатите е да разберат осветляването на нещата, за които те говорят, за да настояват за взимане на решения, които може да са необходими, коментира за АФП председателят на комисията по икономическите въпроси Ролан Лескюр.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг и социалната мрежа отхвърлиха обвиненията на Хаугън и изтъкнаха свои инициативи за борба срещу омразата в интернет.

През третото тримесечие Facebook е отчел нетни печалби от 9,2 милиарда долара, което е със 17 на сто повече от предишната година. Това е една от малкото добри новини за базираната в Калифорния компания, затънала в един от най-големите скандали от създаването си.

Повече от месец американските вестници публикуват статии, базирани на „Досиетата Facebook – хиляди вътрешни документи, предоставени от Хаугън на американската Комисия по ценните книжа и борсите (U.S. Securities and Exchange Commission/SEC).