"По мое мнение Турция постъпи много, много зле". Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп във връзка с отказа на съда в Турция да освободи задържаният американски пастор Андрю Брънсъс, предаде "Ройтерс".

По думите на Тръмп Турция е трябвало да освободи пастора преди много време. Южната ни съседка от дълго време била проблемна държава и не се държала като приятел на САЩ.

"Това все още не е всичко. Няма да оставим нещата по този начин. Те не могат да държат наши хора", закани се президентът на САЩ.

Случаят около пастора Андрю Брънсън, срещу който е повдигнато обвинение за тероризъм и шпионаж, се озова в центъра на геополитически и търговски сблъсък между Анкара и Вашингтон.

Случаят доведе до дипломатическа криза между двете страни и до спад на турската лира. Вашингтон наложи серия санкции на Турция. От южната ни съседка пък отговориха с подобни мерки.

Към момента Турция отказва да изпълни искането на САЩ Брънсън да бъде освободен. Има данни, че дипломати от Анкара са намекнали пред свои колеги от САЩ, че могат да освободят пастор Андрю Брънсън. Става въпрос за размяна. Новинарският портал Middle East Eye обаче пише, че администрацията на президента на САЩ отказва да предложи нещо в замяна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!