Лондонската полиция възстанови хронологията на събитията през фаталния 4 март, когато в Солсбъри бяха отровени бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Отчетът бе качен днес на сайта на Скотланд Ярд.

В събота, 3 март, в 14:40 часа Юлия Скрипал пристигнала на Острова от Русия. Самолетът й кацнал на летище "Хитроу".  На следващия ден в 9:15 часа колата на баща й е забелязан в Солсбъри, в района на Churchill Way North and Wilton Road, а в 13:30 часа той се премества към центъра на града, на Devizes Road.


10 минути по-късно Сергей и Юлия паркират на паркинг Sainsbury и отиват към заведението Bishops Mill, разположено в центъра на града. От 14:40 до 15:35 часа двамата обядват в ресторант Zizzi. В 16:15 часа в центъра за спешна помощ е получен сигнал от полицията, че Юлия и Скрипал са открити в безпомощно състояние.

"Помагат ни и граждани и бих искал да благодаря на жителите на Солсбъри за помощта, подкрепата и търпението им. Градът продължава да се възстановява след инцидента", заяви зам. помощник комисар Дийн Хейдън.
Той бе категоричен, че екипът, който работи по делото "Скрипал", е решен да изясни случилото се в деня на инцидента. За три месеца към разследването на случая са привлечени 250 детективи, полицията е направила 176 обиска и е разпитала 900 свидетели. 

Разследването на опира за покушение срещу семейство Скрипал струва на британския данъкоплатец 7,4 млн. паунда. 
 

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в град Солсбъри. Великобритания смята, че двамата са отровени с нервно-паралитичното вещество "Новичок", разработено от Съветския съюз за военни цели. Русия отхвърля обвиненията, а докладът на ОЗХО не успя да установи къде е произведен химикалът. 

Семейството прекара няколко седмици в болница. 33-годишната Юлия бе изписана на 9 април, а 66-годишният й баща - на 18 май. 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ