Имотният пазар в Атина се "нажежава" все повече като през последните няколко месеца цените стигат върхове, които преминават нивата от периода преди финансовата криза. Това се оказва и причина много от семействата, живеещи там, да не могат да си намерят достъпни жилища, които да отговарят на нуждите им, пише местното издание Kathimerini, цитирано от money.bg

В резултат много хора са принудени да се преместят в по-малки апартаменти в по-отдалечени части на гръцката столица с цел да намалят разходите си за наем.

"Във всеки случай внезапният скок в наемите до голяма степен подкопава усилията на правителството да подкрепи доходите на домакинствата и да увеличи покупателната способност", посочва авторът на статията Никос Русаноглу.

Той посочва, че според настоящите предложения на пазара наемите в Атина достигат 600 - 800 евро месечно и добавя, че при средна заплата от 1000 евро, тази сума се равнява на 60-70% от доходите на човек.

Подобрените икономически сантименти, както и засилването на растежа в страната, вдъхва доверие на много от собственицитена жилища в гръцката столица, че през следващите няколко месеца може да се очаква ново поскъпване в рамките на 20-30%.

"Наскоро пуснахме предложение за апартамент с площ от 100 квадратни метра в сграда, строена през 2008 година, за 700 евро месечно. Преди кризата подобни имоти струваха между 500 и 550 евро", посочва Лефтерис Потамианос, който е ръководител на имотна компания в Гърция.

В по-атрактивните квартали на Атина има и апартаменти около 80 квадратни метра, които се предлагат за наем на ниво от 1200 евро месечно при равнище от между 900 - 1000 евро преди кризата.

Според данни на онлайн платформата Spitogatos в някои предпочитани части на гръцката столица наемите са се увеличили с 30 на сто през последните 12 месеца. За сравнение след финансовата криза през периода 2011 - 2015 година те се сринаха средно с 40 на сто.

Възстановяването през последните три години обаче е бързо, като за този период за цяла Атина наемите са поскъпнали със средно 25 на сто, като се има предвид, че ръстът варира в широки граници в зависимост от отделните райони на града.