След като Италия се възстанови от първата, изключително тежка вълна на коронавируса, множество собственици на ресторанти бяха обнадеждени, че ще успеят да спасят бизнеса си, пише dnes.bg. 

Но макар и страната дълго да се справяше с ограничението на COVID-19, докато останалите страни в Европа отново отбелязваха растеж на случаите, втората вълна на коронавируса все пак удари Италия. Новите правила задължават заведенията да затварят преди полунощ, а на масите могат да седят максимум 6 човека. За да оцелеят този път, ресторантьорите трябва да се адаптират по-добре.

Vagh in ufezzi е малък ресторант в Болоня, който остава само с 6 маси заради ограниченията. Преди две седмици, всеки, който реши да обядва или да вечеря там, трябваше да плати храната, която е консумирал. Днес обаче се плаща по различен начин - на час.

"Трябваше да намерим нова формула, иначе нямаше да успеем да останем отворени след Коледа", казва Антонела Де Санктис, която сервира храната, която готви съпругът й Мирко Карати, пред BBC. Масата струва 18 евро на човек за един час и 26 евро за два часа, без вино, ликьори и кафе.

"Можете да разгледате менюто, ако не се изгубите в приказки", казва Мирко. "Един час е за гладните хора, които бързат да хапнат, два часа си е нормална вечеря."

Двойката се вдъхновява от историите, които Мирко е чувал като дете за следвоенна Болоня, когато бедните хора можели да поръчат "10 минути за паста и боб". Колкото по-малко време прекаравате в ресторанта, толкова по-малко плащате - начин за задоволяване и обслужване на много хора.

Със задължителни мерки за дистанциране капацитетът на ресторанта Vagh in ufezzi намаля, но, както казва Антонела, разходите като наем и комунални услуги остават същите. "Не искахме да удвояваме цените си, защото нямаше да е честно за нашите клиенти: изведнъж да открият едно и също ястие на двойно по-висока цена, защото сме намалили наполовина броя на масите. Така ни хрумна идея, която да позволи нашият бизнес да остане отворен", добавя тя.

Но работи ли тази иновация?

Засега - да. В края на първата седмица приходите на ресторанта се връщат към цифрите преди COVID.

Решението се оказва добро, но не за всички, според Винченцо Вотеро, президент на асоциацията на ресторантьорите.

"Кетъринг секторът е много разнообразен. Последният декрет, който кара заведенията да затварят в полунощ, беше удар по местата, където обикновено обслужват от 23:00 нататък", обяснява той.

Вотеро също така е молил властите да не въвеждат строги мерки срещу заведенията за хранене, тъй като това би довело до огромни загуби и за икономиката - около 500 млн. евро на месец. Той врява, че вместо да изпраща клиентите си обратно вкъщи, трябва да има повече проверки, за да бъдат властите уверени, че бизнесите спазват правилно протокола за безопасност.

Що се отнася до получаването на подкрепа от държавата, той казва, че градските съвети са направили някои отстъпки. В Болоня някои данъци са намалени наполовина и, подобно на много други италиански градове, разрешението за поставяне на маси на открито е удължено до края на годината. Този вид разрешително обикновено е изключително скъпо и трудено за получаване.

Но ситуацията, по думите на Вотеро, сега е критична, тъй като времето се влошава и хората биват насърчавани да работят и да останат вкъщи. Докато най-новите правила продължават да позволяват на ресторантите да предлагат услуги за доставка до дома, много от заведенията в градските центрове и бизнес кварталите са загубили голяма част от редовната си клиентела.

"Броят на клиентите е намалял с 50 до 80% за повечето ресторанти и много бизнеси се продават", казва той.

Болоня може да се бори, но Венеция и Флоренция имат още по-големи затруднения, тъй като повечето ресторантьорски дейности печелят от туристите. А туристите все още ги няма.