Американски лекар преживя клинична смърт. Това се случи, след като го удари кола. Мъжът бе обявен за мъртъв след произшествието, но „възкръснал“, когато в моргата е започнала аутопсията му.

Както самият д-р Джордж Родонай описва, след сблъсък с превозно средство през 1976 г. той се оказал на място, където бил заобиколен от пълен мрак и веднага почувствал ужас. Струвало му се непонятно как е възможно той да не бъде никъде едновременно, но в същото време да продължава да съществува.

Фразата на Декарт, който казва, че човек е жив, докато мисли, помогнала да предотврати мрачните мисли и объркване на лекаря. Разбрал, че все още е жив, но в същото време се намира в някакво съвсем различно измерение.

Щом човекът помислил за светлината, той веднага се озовал на друго място, изпълнено с ярка светлина. След това Джордж почувствал топлина, комфорт, разбрал, че всичко е прекрасно.

Следващият феномен, видян от лекаря, били молекули и неврони, които отначало се движели произволно, но след това започнали да се систематизират. В този момент на Родонай, както самият той твърди, се представила универсалната форма на живота и природата. После спрял да мисли за тялото си и за това, което му се случва.

Пред очите му минал буквално целият му живот, чувството му за миналото, настоящето и бъдещето било объркано: той не виждал събитие от живота си от раждането до края.

По това време лекарят бил обявен за мъртъв, а тялото му било в моргата от три дни. Опитвайки се да установят причината за смъртта, лекари започнали да правят аутопсия.

В момента, когато започнали да режат тялото на мъжа, той почувствал как една ръка го хванала и го натиснала с голяма сила. След това Родонай отворил очи, почувствал студ и силна болка. „Живият” мъж веднага бил преместен в болницата. Той прекарал още девет месеца в лечебно заведение, след което състоянието му се стабилизирало.

Превод и редакция: БЛИЦ