Президентът на Русия Владимир Путин проведе преговори по телефона с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. В хода на телефонния разговор лидерите на трите страни са обсъдили редица въпроси, включително борбата с тероризма и ситуацията в Донбас. Това съобщиха от Кремъл, цитирани от НТВ.

Меркел и Оланд са изразили дълбоките си съболезнования във връзка с варварския терористичен акт в метрото на Санкт Петербург, също са помолил да бъдат предадени техните искрени думи на съчувствие и пожелания за най-бързо оздравяване на пострадалите от атентата.  


Лидерите на трите страни са подчертали важността от засилването на сътрудничеството в борбата с тероризма и се споразумяха да активизират обмена на информация в тази сфера по линията на специалните служби.  

Освен това, в хода на разговора специално внимание е било обърнато на обсъждането на гарантирането на устойчив режим на прекратяване на огъня в Донбас. В частност, събеседниците са поставили акцент върху важността от спазването на обявеното на 1 април от минската Контактна група примирие, а също и на споразуменията за деескалация на обстановката. Преди всичко се ума предвид изтеглянето на тежкото въоръжение и силите на страните в конфликта. 

Руският президент също призова за незабавно прекратяване на блокадата на региона, наложена от Киев. 

Превод и редакция: БЛИЦ