Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който вчера стана първият президент, подлаган два пъти на импийчмънт заради атаката в Капитолия, направи изявление от Белия дом, публикувано в Туитър, в което осъди насилието, но не спомена нито дума за историческата процедура. 

Както стана ясно, той е бил в Овалния кабинет, докато Камарата на представителите гласува резолюцията за импийчмънта му, подкрепен дори от 10 републиканци, които гласуваха "за" отстраняването му заради "подстрекателство към бунт, размирици и метеж".

"Искам да бъде много ясен, недвусмислено осъждам насилието, на което станахме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат абсолютно никакво място в нашата страна и нямат място и в нашето движение", каза на свой ред Тръмп във видеото му.

В изказването си той заяви, че никой истински негов привърженик не може да оправдава политическо насилие, и добави, че за насилието няма и не може да има оправдание.

Тръмп заяви, че участниците в атаката от миналата седмица срещу Конгреса ще бъдат изправени пред правосъдието.

Президентът допълни, че приканва всички, които са подкрепили програмата му, да намерят начин да успокоят напрежението и по думите му всеки американец заслужава гласът му да бъде чут по мирен начин.

Той каза още, че е разпоредил на всички федерални ведомства да използват целия необходим ресурс за поддържане на реда по време на предаването на властта. По думите му Сикрет сървис са го информирали за потенциални заплахи.

Тръмп посочи, че е ужасен и натъжен от събитията, разиграли се миналата седмица на Капитолия.

Той спомена и че се правят опити да бъдат цензурирани неговите сънародници, което той нарече погрешно и опасно.

 

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Лидерът на мнозинството в Сената - републиканецът Мич Макконъл, обаче заяви, че ще започне процеса едва следващата седмица. Това означава, че той ще продължи и в първите дни от мандата на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Целта на демократите обаче е импийчмънт да има дори и след това, защото така на Тръмп ще бъде наложена забрана да се кандидатира за други висши постове за следващите години, като така няма да може да се кандидатира пак за президент на следващите избори.

Според действащия американски президент сега фокусът трябва да бъде поставен върху защитата на интересите на цялата нация и призова всички американци "да надмогнат моментните страсти", което беше призив от негова страна за единство, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Междувременно Джо Байдън призова ръководството на Сената да работи и по други въпроси, докато изпълнява отговорностите си по импийчмънта.

"Надявам се ръководството на Сената да намери начин да изпълни конституционните си задължения по импийчмънта, като същевременно работи и по други належащи въпроси за нашата страна", заяви Байдън.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси от демократите пък показа пред медиите подписания обвинителния акт срещу Тръмп."Днес Камарата на представителите показа, че никой не е над закона, дори президентът на САЩ. Доналд Тръмп представлява явна и актуална опасност за нашата страна. Ние отново изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията", каза Пелоси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!