В късния август американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че Вашингтон обмисля да продава оръжия на Обединените арабски емирства, но първо трябва да е сигурен, че Израел ще продължи да се радва на военно-техническо преимущество над съседите си.

Ройтерс цитира неназован източник, спорее когото Вашингтон и Абу Даби планират да сключат споразумение за продажбата на стелт изтребителите F-35 на Обединените арабски емирства на 2 декември, което съвпада с Националния ден на ОАЕ.

Нито посолството на Обединените арабски емирства във Вашингтон, нито администрацията на президента Тръмп потвърдиха или коментираха въпроса все още.

От своя страна неназована говорителка на Пентагона е казала на Ройтерс, че "що се отнася до политиката, Съединените щати не потвърждават или коментират предложени отбранителни продажби или трансфери, докато Конгресът не бъде известен формално".

Източниците обаче, твърдят, че Белият дом в момента проучва възможните начини как да направи F-35 по-видим за израелските радарни системи, в съзвучие с предишното споразумение между Вашингтон и Тел Авив, което гарантира, че всяка американска оръжейна продажба на страни в региона, няма да афектира "качественото военно превъзходство" на Израелските отбранителни сили.

Споразумението предвижда гаранции, че американските оръжейни доставки за Израел са "с по-голям капацитет" в сравнение с оръжията, които се продават на съседите на еврейската държава.

В началото на септември, Ню Йорк Таймс писа, цитирайки собствени източници, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху тайно е дал зелена светлина на американското правителство за плана й да предостави ОАЕ с оръжия, включително F-35.

Според въпросните източници, Нетаняху се е отказал от предишните си оплаквания срещу възможна оръжейна сделка между Вашингтон и Абу Даби, след разговори с американския държавен секретар Майк Помпео, проведен в Йерусалим в края на август.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп заяви, че Обединените арабски емирства искат да закупят изтребители F-35, както и че Съединените щати обмислят възможността за продажбата на невидимите самолети.

От своя страна Нетаняху по това време казваше, че твърденията, че Вашингтон ще продава F-35 на Обединените арабски емирства са "фалшиви новини", отбелязвайки, че САЩ са сключили споразумение за нормализирането на отношенията между Израел и държавата от Персийския залив, което не включва никакви оръжейни сделки между Абу Даби и Вашингтон.

Израел и ОАЕ достигнаха до историческото мирно споразумение на 13 август. То беше направено с посредсничеството и инициативата на САЩ, с цел нормализация на отношенията, като между всичко друго, двете страни подписаха документи за сътрудничество в цял набор от сфери като инвестициите, туризма, отбраната и други области.

Споразумението прави ОАЕ третата арабска страна, която сключва пълноправен мир с Израел след Египет през 1979 и Йордания през 1994 година.

Съединените щати започнаха да доставят F-35 на Израел през късната 2017 година, като еврейската държава ги използва според някои информации за бомбардировки в Сирия и Ирак оттогава.

Тел Авив притежава поне 26 оперативно готови изтребителя Ф-35, като 75 още се очаква да бъдат закупени. По настоящем Израел е единствената страна в Близкия изток, която оперира с F-35.