Сключеният договор между Европейската комисия и фармацевтичната компания "Пфайзер" за доставка на 300 млн. ваксини срещу COVID-19 излезе на бял свят тази сряда, пише Новини БГ, позовавайки се на електронното издание на в-к La Vanguardia.


В него е упоменато, че цената за една доза от препарата възлиза на 15,50 евро, както и че фирмата-производител се освобождава от всякаква отговорност в случаи на "повредена стока" извън производствения процес.

В договора е разписано, че при нежелани реакции при пациентите, ваксинирани с "Пфайзер", отговорността ще се носи от ЕК и от държавите-членки, но не и от самата фармацевтична компания.

Причината е, че от "Пфайзер" са поели ангажимент да следят за това флаконите да не излизат компрометирани от производствените фабрики, но момента, в който ваксините излязат от тях, отговорността вече пада върху ЕК и държавите от Общността.

Поради тази причина, съгласно договора, фармацевтичната компания е освободена от всякаква отговорност да компенсира трети страни за евентуални щети, причинени от ваксината, както на компанията, така и на нейните мениджъри, работници и партньори.