Останките от над 140 мумифицирани тела на деца са намерени близо до град Чан Чан в Перу, пише PLoS One. Всички те са били принесени в жертва в хода на неизучен досега ритуал.

Според археолозите, жертвоприношенията са направени от индианците чиму в средата на XV век от н.е.

След като изучили скелетите, учените са стигнали до извода, че децата са специално подбрани и са се грижили старателно за тях. Разликите в структурата на ДНК предполагат, че жертвите са били доведени до церемонията от цялата страна.Освен човешките кости, наблизо са намерени и останки от около двеста деца лами.

Изследователите са убедени, че това е било жертвоприношение, защото са забелязали следи от това, че лицата на всички деца са боядисани в червено. В допълнение, на всички тях по един и същ начин е била отваряна областта около гърдите.Освен това телата са били разложени по специален начин, в зависимост от възрастта на децата.Според една от версиите, индианците са искали по този начин да умилостивят боговете: на тези места тогава са се случили няколко мощни наводнения.Според археолозите, това е най-масовото от всички известни на науката жертвоприношения на деца.

Превод и редакция: БЛИЦ