Лайза Монтгомъри, 43-годишна американка, изживява последните си дни във федерален затвор. На 8 декември тя ще бъде екзекутирана със смъртоносна инжекция заради особено жестоко убийство, което извършва през 2004 г., пише Труд бг. 

Тогава тя връзва с кабел бременната в осми месец 23-годишна Боби Джо Стинет, изкормва плода от утробата ѝ с кухненски нож, прерязва пъпната връв и я удушава с въже.

Монтгомъри е осъдена на смърт от щата Мисури още през 2007 г., но поради мораториум върху изпълнението на федералните смъртни наказания, продължил 17 години, тя още е жива.

Администрацията на Тръмп възстанови изпълнението на смъртни присъди от юли тази година и вече седем души получиха най-тежкото наказание за своите престъпления.

Лайза Монтгомъри обаче ще бъде първата жена, която ще бъде екзекутирана в САЩ от близо 70 години насам - такава присъда не е изпълнявана от 1953 г.

Лайза и Боби се запознават по интернет. Очакващата бебе жена и съпругът ѝ имат развъдник за териери.

Точно това е поводът двете жени да се срещнат - Лайза казва, че иска да купи кученце, като при това заблуждава Боби, че също е бременна и терминът ѝ наближава.

На 16 декември 2004 г. двете жени се срещат в дома на Стинет и Монтгомъри извършва кървавото деяние, за което така и не става ясно доколко е предварително планирано или се дължи на дълбоко психично разстройство.

Удивителното в случая е, че изтръгнатото от майчината утроба момиченце оцелява и сега е на 16 години. Кръстено е Виктория Джо, което не е случайно.

Майката на Боби, разтревожена, че дъщеря ѝ не вдига телефона, след няколко часа отива в дома ѝ и я намира мъртва, цялата в кръв. Започва издирване на убиеца и на плода.

В компютъра на жертвата прочитат кореспонденцията ѝ и още на следващия ден Лайза е арестувана във фермата си, където е отвела и бебето. Пред полицията тя твърди, че детето е нейно и го е родила преди няколко дни.

Проверки в болниците и ДНК тест доказват чие е и то е върнато на баща му Зеб Стинет.

По време на съдебния процес защитата на Монтгомъри пледира, че тя страда от биполярно разстройство и в момента на убийството истински е вярвала, че е бременна, дори е имала външни признаци за това.

В такъв смисъл тя не е можела да прецени, че извършва престъпление. Нейната увредена психика защитата обяснява с множество травми в детството, включително изнасилвания от баща ѝ, довели до алкохолизъм още в ранна възраст.

Обвинението обаче твърди, че престъплението е предварително планирано.

Доказателство е дългата кореспонденция около кученцата и опитът на Монтгомъри да представи бебето за свое, заблуждавайки съпруга си, че е бременна и терминът ѝ е в средата на декември.

Отгоре на всичко, през 1990 г., след като ражда четвъртото си дете, тя претърпява операция за връзване на маточните тръби - метод на стерилизация. Няколко пъти след това Лайза твърди, че е бременна, което е невъзможно, затова съпругът ѝ Карл Боумън, който е баща на две от четирите деца, отглеждани в семейството, се усъмнява за последната бременност.

Майката и сестрата на Лайза също потвърждават, че тя и съпругът ѝ няма как да имат повече деца. За особената жестокост на убийството говори фактът, че Боби е била жива и в съзнание, опитвала се е да се отбранява, докато Монтгомъри е изрязвала с кухненски нож плода от утробата ѝ.

След като известно време отрича престъплението, Лайза казва, че е взела нож, въже и щипка за клампиране на пъпна връв, отивайки в дома на Стинет.

Така убийцата косвено признава вината си и е осъдена на смърт. Виктория и баща й отдавна са се преместили в друг щат, опитват се да забравят трагедията и не се знае дали ще присъстват на поставянето на смъртоносната инжекция.