Студ скова почти цялото северно полукълбо. В Европа времето е опасно от Финландия до Италия. А в САЩ чакат рекордни валежи от сняг в Калифорния. Червен код за изключително студено време е обявен днес във Финландия, където се очакват температури от минус 40 градуса по Целзий, въпреки че е слънчево.

Виелици удариха Източна Европа, затваряйки пътища, като причиниха множество пътно-транспортни произшествия.

Основните магистрали в южната част на Румъния са непроходими заради обилния снеговалеж. Повече от 40 влака са затънали в преспите.

В Германия температурите паднаха до минус 25 градуса по Целзий, а бурята „Аксел” предизвика наводнения и продължава да носи леден въздух от Арктика. Силни бури край бреговете на Западна Норвегия спряха фериботите и затвориха част от железопътните линии.

Тази нощ в Москва термометрите показваха минус 24,7 градуса по Целзий. В Италия рязко застудя през нощта, като утре се очакват снежни бури над централната и южната част на Апенинския полуостров.

В Индия, полетите от и към Кашмир са спрени заради силен снеговалеж, който се очаква да продължи. В САЩ се готвят за тежък уикенд. В централните щати се очаква пикът на снежната буря, която се определя като „историческа”.

Властите в Алабама и Джорджия вече отчетоха рекордни валежи от сняг. Издадено е предупреждение за изключително опасно време. Властите призоваха хората да се запасят с храна и вода за най-малко три дни. Сняг вали по протежение на целия път от Тексас до Вирджиния.


За иначе слънчевата Калифорния лошото време е донякъде добра новина. В щата, който вече няколко години е измъчван от суша, се очакват рекордни валежи от сняг и дъжд, но има опасност от наводнения и кални свлачища.

Източник: Вести бг