Европейската комисия предложи соларните панели да бъдат задължителни за покривите на обществените и бизнес сградите в ЕС от 2025 г., а за новите жилищни сгради от 2029 г., съобщава Фигаро.

"Инициативата за слънчеви покриви" в плана REPowerEU на Европейската комисия ще въведе поетапно правно задължение за инсталиране на слънчеви панели на нови обществени и търговски сгради, както и на нови жилищни сгради.

"Ние също можем да дадем пример“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франц Тимерманс, който ръководи работата на комисията по "Зелената сделка", по време на пресконференция. "Нека покажем колко бързо можем да поставим слънчеви панели върху нашите сгради", добави той.

Комисията заяви, че планът ще изисква допълнителни инвестиции от 210 милиарда евро между сега и 2027 г. от частния и публичния сектор в цяла Европа, описвайки ги като "авансово плащане" за бъдещата независимост и сигурност на блока.

"Ясно е, че трябва да сложим край на зависимостта от руските изкопаеми горива много по-бързо, отколкото сме предвиждали преди тази война", каза още Тимерманс.

Подробности бяха представени от европейския председател Урсула фон дер Лайен.

"Войната на Путин показва колко зависими сме от вноса на изкопаеми горива и също колко уязвими сме, разчитайки на Русия за вноса на изкопаеми горива, и затова трябва възможно най-бързо да намалим зависимостта си от руските горива.

Убедена съм, че можем", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че първите стъпки са направени - ЕС ще се откаже постепенно от вноса на въглища и вече е намалил потреблението на руски газ от 40% (2021 г.) на 26 процента през април.

Според плана на еврокомисията, евросъюзът може да замести руските горива, ако направи съществени стъпки в намаляване на търсенето, намери алтернативни доставчици на горива и ускори значително прехода към чиста енергия.