Сондата OSIRIS-Rex на НАСА трябва да се върне от дългото си пътуване през космоса и да се докосне до почвата на западната пустиня в американския щат Юта в неделя.

Сондата носи ценен товар - прах от огромния астероид Бену, голям колкото планина и най-опасният за нас в цялата Слънчева система. Тази извадка може да отговори на много важни въпроси: Откъде идваме? Как е възможен живот на Земята?

„Когато 250-грамовият астероид Бену достигне до нас, ние ще имаме в ръцете си материал, който е съществувал преди нашата планета, може би дори някои зърна, които са съществували преди Слънчевата система,“ каза главният изследовател на мисията планетарният учен Данте Лаурета пред „Би Би Си".

„Опитваме се да подредим пъзела на нашето начало. Как се е образувала Земята и защо е възможен живот на нея? Откъде идва водата в океаните, откъде идва въздухът в нашата атмосфера и най-важното. Какъв е източникът на органичните молекули, които изграждат целия живот на Земята," добави той.

А именно, учените предполагат, че много от ключовите компоненти за развитието на живота са пристигнали на Земята в ранната й история чрез сблъсък с астероид. За да проучи тази хипотеза, през 2016 г. НАСА изстреля сонда към астероид с диаметър 500 метра.

Отне две години на космическия кораб да достигне Бену, а след това още две карти на повърхността, преди екипът да намери подходящо място за вземане на пробата. На 20 октомври 2020 г. сондата се спусна към астероида и успя да събере ценния прах. Но не всичко вървеше според очакванията на учените.

Идеята беше сондата да удари повърхността със своята част и да освободи изблик на азотен газ, който да вдигне чакъл и прах. Но по време на този процес дойде вид шок. Когато механизмът се докосна, повърхността се отдели като течност и налягането създаде кратер с диаметър 8 метра.

Материалът хвърча във всички посоки, но за щастие и в камерата за вземане на проби. Когато сондата достигне Земята, тя ще бъде транспортирана до космическия център Джонсън в Тексас, където е създадена специална "чиста стая" за анализ на проби.

НАСА смята Бену за най-опасната скала в Слънчевата система, защото има най-голяма вероятност да удари Земята от всички известни астероиди. Но няма причина за притеснение. Въпреки че Бену  представлява риск за нашата планета, вероятността от удар е много ниска, пише Science Alert.

А именно Бену, заедно с астероида 1950 DA, са сред най-опасните известни астероиди. Поради своя 1,2-годишен път и орбита около Слънцето, той ще се приближи достатъчно близо до Земята на няколко пъти през следващите няколко века, така че да има малък шанс за сблъсък.

НАСА казва, че има шанс Бену да премине през така наречения гравитационен шлюз по време на прелитането си на 25 септември 2135 г. - област в космоса, която може да го постави на курс на сблъсък с нашата планета в края на 22-ри век.

Въпреки че е трудно да се определи точната вероятност от такова катастрофално събитие, с помощта на данните, събрани от космическия кораб OSIRIS-Rex, експертите успяха да създадат по-добър модел на развитието на орбитата на Бенну. Техният анализ показва, че има само 0,037% (1:2700) шанс да удари Земята на 24 септември 2182 г.

Бенну вероятно съдържа много вода, свързана с минерали, което може да съставлява до 10 процента от теглото му. Учените възнамеряват да разберат дали съотношението на различните видове водородни атоми на този астероид е подобно на това в океаните на Земята.

Вероятно има много въглерод на Бенну. Както знаем, животът на нашата планета се основава на органичната химия, така че възниква въпросът дали сложни молекули, като водата, са дошли на младата Земя от космоса.

„Анализът на метеоритите показва, че астероидите вероятно съдържат зоопарк от различни органични молекули. Но в метеоритите те често са замърсени, така че с тази проба можем да разберем кои точно органични компоненти се намират на Бену“, обясни планетарният учен Сара Ръсел от Природонаучния музей в Лондон.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук