Основателят на отбранителната компания Anduril Палмър Лъки смята, че ако руският президент Владимир Путин е използвал изкуствен интелект, е щял да разбере, че не си струва да започва война в Украйна, пише Business Insider.

„Не мисля, че той би започнал това нахлуване в Украйна, ако разбираше какво всъщност ще се случи. Спомнете си, те си мислеха, че това е тридневна спецоперация, която те смятаха да проведат. Всичко щеше да свърши много, много бързо.

- Ако имаше по-добро разбиране за това, което той имаше и какво те имаха, мисля, че вероятно нямаше да играе тази игра", отбелязва американският предприемач.

BI добавя, че изкуственият интелект е сравняван със следващата атомна бомба, което поражда опасения за бъдещето на военните действия. В същото време Лъки отбелязва, че тази технология, напротив, ще подобри за всички воденето на война.

"ИИ ще бъде инструментът, който поставя всички карти на масата за всички. Надявам се, че ще има диктатори, които ще вземат по-добри решения, защото дори те ще имат по-добра информация чрез ИИ", каза той.

Палмър Лъки

Изданието пише, че стартъпът Luckey's Defence Tech, Anduril, проучва решения на основата на изкуствения интелект, за да решава проблеми за американските военни и съюзниците на САЩ.

„В допълнение към набор от автономни дронове и превозни средства, сърцевината на Anduril е неговата собствена софтуерна система за изкуствен интелект, наречена Lattice. Lattice действа като команден център за човек оператор, който управлява мрежа от автономни устройства, които могат да проведат наблюдение или други мисии“, се обяснява в материала.

На свой ред Лъки смята, че именно с помощта на софтуер, а не на тежка военна техника, САЩ имат предимство пред другите страни.

„Използването на софтуер за вземане на решения два пъти или десет пъти по-бързо е способност, която според мен нашите противници няма да могат да копират“, уверява предприемачът.

Отбелязва се, че Anduril бързо се утвърди като една от водещите компании, които предоставят на американската армия футуристични технологии. Известно е, че през април американските военновъздушни сили са избрали базираната в Лос Анджелис стартъп компания пред традиционни компании като Boeing, Lockheed Martin и Northrup Grumman, за да възложат голям договор за модернизация.

Превод и редакция: БЛИЦ