На срещата на върха в Брюксел ставало дума практически за изолацията на ЕС на всяка цена, пише Der Spiegel в кореспонденцията на Маркус Бекер „Europa orbanisiert sich” (Европа се орбанизира), като обръща внимание, че правата на мигрантите и бежанците вече едва ли играят някаква роля.
 

Най-ясното и категорично изявление е направено от полския премиер Матеуш Моравецки: „Ако някой иска да приема бежанци – моля. Полша и Вишеградските страни представят по този повод своя позиция.” Преди това Моравецки приел принципа на солидарност при разпределение на нуждаещите се от убежище, но той не е задължителен.
 
Решено е, че външните граници на ЕС трябва да бъдат по-добре защитени, за което трябва да се укрепва агенцията по защита на границите Frontex. Обаче в документа не е определено колко средства и персонал ще са нужни и в какъв срок трябва да се изпълни този план.
 
Също така ЕС възнамерява да създаде специални „платформи” за приемане на мигранти извън пределите на своите територии и контролирани центрове вътре в ЕС, но не е ясно в какво се състои разликата между тях. Албания и Либия вече отказали на тяхна територия да бъдат създадени „платформи”.
 
Ясно е само, че в тези центрове ще се определя статута на спасените в Средиземно море – претендират ли за статут на бежанци или са изключително икономически мигранти, които трябва да бъдат връщани в родните им страни.
 
Според германския журналист, видима сдържаност проявил унгарския премиер Виктор Орбан, който при подготовката на срещата не проронил нито една дума по повод мигрантите.
 
ЕС няма средства за влияние спрямо отказващите да приемат мигранти Орбан и Моравецки. В заключителното изявление не са посочени стимули за приемане на мигранти и бежанци, както и никакви санкции при отказ. Загадка е коя държава от ЕС при тези условия ще се съгласи да приеме мигранти и бежанци. Ангела Меркел оставила този въпрос без отговор.
 
Изданието отбелязва, че Испания и Гърция изразили готовност да приемат бежанци, които влезли в ЕС през тяхна територия. Огромното мнозинство от мигрантите обаче проникнали през Италия, а новото правителство в Рим категорично отказва да ги приеме обратно.
 
ЕС постигнал желания компромис по въпроса за бежанците и мигрантите. Заключителното комюнике обаче съдържа основно не задължаващи изявления за намерения и как трябва да бъдат реализирани. Ясно е едно: „Европа се орбанизира” – „ЕС иска да се изолира още повече, отколкото преди”, обобщава Der Spiegel.
 
Превод и редакция: БЛИЦ