Осемнайсетте бойни танка "Леопард 2", обещани от Германия за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия, са били предадени на украинската граница, съобщи германското списание "Шпигел", цитирано от "Ройтерс".

Според Der Spiegel последните танкове са тръгнали от Германия към Украйна в края на миналата седмица. Те вече са преминали границата и са на територията на Украйна. Това се случва около два месеца след като германското правителство одобри доставката, пише УНИАН.

В материала на Ройтерс се допълва, че Киев е получил от Берлин и около 40 бойни машини на пехотата "Мардер", както и две бронирани ремонтно-евакуационни машини на пехотата.

Украйна е получила и три танка "Леопард", дарени от Португалия, добави източникът от сферата на сигурността.

Танковете за Украйна

В продължение на няколко седмици западните съюзници интензивно обсъждаха доставката на бойни танкове за Киев, но Германия се съпротивляваше. След огромен натиск върху правителството на Шолц, в крайна сметка бе обявено създаването на т.нар. "танкова коалиция" и доставката на танкове за украинците бе одобрена.

На 14 февруари се проведе нова среща във формат "Рамщайн" относно подпомагането на Украйна в конфронтацията с Руската федерация.

След срещата министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че осем държави ще си сътрудничат при предоставянето на танкове Leopard на Киев: Германия, Полша, Португалия, Канада, Испания, Дания, Холандия и Норвегия.

По-късно началникът на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили заяви, че на Украйна са били обещани танкове от 11 съюзнически страни. На 24 февруари полската страна предаде на страната ни първите четири танка Leopard 2 A4. Наскоро германският министър на отбраната обеща, че в края на март в Украйна ще пристигнат повече от 20 бойни танка Leopard 2: три португалски и 18 германски.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук