Ревю на бански костюми на "Спортс илюстрейтед" (Sports Illustrated) предизвика спорове в Австралия.

Дебатите са на тема дали закръглените модели, които дефилират по бански, насърчават затлъстяването. Статия в австралийския "Дейли телеграф" критикува включването на "плъс сайз" (plus size) модели в подобни събития, защото

те отправяли "опасно послание" относно здравето.

Според други пък модният бизнес трябва да осигури поле за изява на жени с всякакви форми на тялото.

Спорът беше повдигнат от журналистката Сорая Фуда, която написа, че ако модната индустрия спре да показва ужасно слаби модели, то не трябва да лансира и такива с "опасни за здравето" размери и форми.

Припомняме, че през май тази година Франция забрани наемането на твърде слабите модели. Кандидатките за модния подиум трябва да са с тегло най-малко 55 кг и височина 1,75 м.

 

Редакторът на "Спортс илюстрейтед" заяви пред местна телевизия, че с избора си на модели са отправили положително съобщение, а именно, че

За представянето на колекцията си Есен-Зима на Седмицата на модата в Ню Йорк дизайнерът Майкъл Корс нае plus-size модела Ашли Греъм.

Според някои здравни експерти обаче моделите с наднормено тегло на подиума насърчават към нездравословен начин на живот и затлъстяване.

"Ако излезе манекенка с цигара в уста, ще кажем, че това е лош пример, защото тютюнопушенето е вредно, същото се отнася и за моделите с наднормено тегло", смята Брад Франкъм - президент на Австралийската медицинска асоциация в Ню Саут Уелс.

"Доста обидно е да твърдим, че тези жени нямат право да са модели",

смята пък проф. Джон Диксън ръководител на клинични изследвания за затлъстяване в института "Бейкър".

По думите му затлъстяването в наше време е нещо нормално и често срещано. 28% от австрийците са с наднормено тегло, затова тази група от общността също има право да бъде представлявана. В модата тази задача се пада на "плъс сайз" моделите.

Според него всеки, включително хората с наднормено тегло, могат да изглеждат страхотно на модния подиум.

"Трябва да уважаваме тези хора заради способността им да се чувстват добре, да изглеждат добре и да се обличат добре", твърди професорът.